Стартира приватизация през фондовата борса

Държавата ще форсира приватизацията през фондовата борса. Това става ясно от думите на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева в интервю за Investor.bg. Българска фондова борса и Централният депозитар ще бъдат приватизирани. Те са включени в годишната програма на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, която е одобрена на 8 ноември. Останалите дружества, включени в програмата, представляват интерес не толкова със самата си дейност, колкото с някои по-атрактивни активи, казва Бобева. Приватизацията просто замря, заявява вицепремиерът. А според нея ситуацията винаги е подходяща за продажба. „Всичко онова, което представлява интерес и не е защитено от специални съображения за държавен интерес, би трябвало да се продава“, казва Бобева. А според нея няма по-прозрачен начин за продажба от фондовата борса.
Сериозен европейски борсов оператор би бил най-подходящият купувач на БФБ, казва вицепремиерът.
„Работим по облекчаване на процедурите за листване на борсата. Една от причините за слабия интерес на бизнеса към капиталовия пазар е бюрокрацията. Много малко от големите, структуроопределящи компании са публични“, заявява вицепремиерът. Ако процедурите се облекчат, малки и средни фирми ще могат да си позволят да излязат на борсата, допълва тя. Според Бобева един от основните проблеми на капиталовия пазар е липсата на качествени емитенти, които да генерират инвестиционен интерес.
Разпределили сме собствеността на държавата в 4 групи фирми, казва Бобева. В първата са компании и държавни дялове, определени за продажба. Във втората група са тези, с които Агенцията за приватизация трябва да осъществи контакти, за да се подготвят документите и да бъдат включени в списъка за приватизация. Третата група са пререгистрираните в Търговския регистър дружества в процес на ликвидация. Четвъртата група фирми не са пререгистрирани в Търговския регистър. „Що се отнася до предприятията, които ще останат държавна собственост, работим по специален закон за управление на държавното участие“, казва вицепремиерът. Стратегията ни предвижда държавните предприятия да се управляват като публични компании, допълва тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *