Стерлингът с пет и половина годишен връх срещу долара

Доларът и днес е под натиск, но успя вчера да върне част от загубите след положителни данни от САЩ, които компенсираха неочаквано предпазливата позиция на Федералния резерв от предния ден. Вчера излязоха нови доказателства, че американската икономика се възстановява след слабото първо тримесечие.

Инвеститорите разпродадоха долара след заседанието на Фед в сряда, когато стана ясно, че централната банка се чувства удобно с инфлацията, въпреки сигналите за нарастване на ценовия натиск. Това намали някои очаквания, че Фед може да стартира повишението на лихвите по-рано и първоначално свали доходността по американските облигации.

Вчера обаче данни показаха, че първоначалните молби за помощи срещу безработица са спаднали през последната седмица, а фабричната активност в Средния Запад се е ускорила през юни и това доведе до обрат и покачване на доходността по държавните облигации, а след това помогна и на долара да се стабилизира.

Евро/долар тази сутрин е на 1.3622 след достигнатия вчера връх на 1.3644. Предпазливата позиция на Фед помогна на единната валута, тъй като компенсира серията от облекчителни мерки на ЕЦБ предприети преди две седмици и довели до четиримесечно дъно от 1.3503. Тази седмица еврото дори отчита растеж от 0.6%. Като цяло еврото е добре подкрепено въпреки облекченията на ЕЦБ, защото това не променя факта, че еврозоната има излишъци по текущата и търговската сметка, а това оказва подкрепа на валутата.

Долар/йена слезе минимално на 101.84 при дъно вчера от 101.74. Спадът за седмицата е 0.2%.

Стерлингът е близо до вчерашния пет и половина годишен връх от 1.7064, който отчасти се дължеше на данни от Острова показали, че фабричните поръчки са нараснали през юни с най-голяма скорост за последните шест месеца. Силните стойности отново загатнаха, че АЦБ може би ще повиши лихвите далеч преди Фед.

Новозеландският долар, друга валута, чието рали е силно благодарение на позицията на централната банка, се котира на 0.8719 срещу зелените пари след вчерашния шест седмичен връх от 0.8736. Ръстът в двойката за седмицата е от 0.4%.

Австралийският долар е почти без промяна на 0.9409 срещу американския си съименник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *