Стефан Софиянски: Не се излиза от криза с данъци и глоби

София /КРОСС/ Откакто това правителство управлява, абсолютно всички икономически показатели се влошиха. Това заяви Стефан Софиянски – бивш кмет на София и бивш служебен премиер, сега лидер на ССД, в предаването „Денят започва“ на БНТ 1. Той посочи, че се увеличила междуфирмената задлъжнялост, увеличила се безработицата.
„Не е сериозно оправданието с предишното управление. Като гледах в току що излъчения репортаж тази язовирна стена, няма как да не я видиш“. Така Софиянски коментира изявленията на правителството, че има сключени договори от предишното правителство, които не са подсигурени финансово.
Софиянски коментира още: „Приет е изключително лош бюджет, който е рестриктивен и всъщност стимулира кризата“.
Бившият служебен премиер посочи стъпките за излизане от кризата: „Приемаме антикризисна програма. Да се направи стратегия и да се актуализация на бюджета. Да се увеличи дефицита и да се търси начин той да се финансира – да се сключи договор с МВФ, да се направи облигационен заем.
Задължително е да се платят задълженията към бизнеса. Финансиране на земеделието, защото късното изплащане на субсидиите на земеделието влоши неговото състояние. Да се предприемат стъпки към за увеличаване на потреблението. Не да се увеличават заплати, но не бива да се замразяват. Да се финансират силно общините. Да се стимулира външната търговия, да се търсят трети пазари, чрез държавни спогодби, за да се подпомогне бизнеса. Да се прехвърли на общините държавна собственост, която носи загуби, а общините имат по-бързи процедури за приватизация“.
Стефан Софиянски коментира и така наречения „данък лукс“ предложен от правителството по следния начин: „С данъци и глоби никога държава не е излязла от криза. Това са спомагателни мерки“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *