Стокообменът между България и Швейцария расте

Вносът на стоки от България и Румъния за Швейцария се е увеличил 10 пъти, а износът е нараснал три пъти за последните 10 години. Това се съобщава в анализ по въпроси на стокообменът на Федералната митническа служба на Швейцария по повод на 10-годишнината от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз, цитиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.
По данни на анализа за периода 2000-2008 година вносът от ЕС нараства средно с 5 на сто, от Румъния – с 15 на сто, а от България той се увеличава с 18 на сто.
Общият размер на износа от България за Швейцария през 2016 година възлиза на 261 млн. франка.
Износът на Швейцария за България и Румъния за миналата година също бележи рекордния 1 на сто от целия износ на страната, се посочва в прессъобщението. След 2000 година търговският обмен с България нараства с 14 на сто годишно, а с Румъния – с 22 на сто, което е значително по-високо в сравнение с износа за ЕС, който като цяло расте с по 6 на сто.
През 2016 година износът на Конфедерацията за България е на стойност 360 млн. франка, което е рекорд изобщо в стойността на изнесените за България стоки.
България и Румъния изнасят основно текстил, облекла и обувки. През 2016 година Швейцария е внесла от България текстил, облекла и обувки на стойност над 100 млн. франка или това е 41 на сто от целия внос от България. Румъния е изнесла – текстил, облекла и обувки на стойност 211 млн. франка или това е 36 на сто от общия внос.
На второ място са стоки и продукти от групите – машини, метали и електроника, като България изнася основно метали, а Румъния – превозни средства.
Основните продукти, които се изнасят от Швейцария за двете балкански страни са химически и фармацевтични продукти, които правят почти половината от целия износ.

Икономиката на Швейцария е една от най-развитите в света. Тя се нарежда на деветнадесето място по размер на брутния вътрешен продукт /БВП/ и на шесто по БВП глава от населението. Качеството на живот в страната се оценява изключително високо във всички световни класации, а градове като Цюрих и Женева редовно заемат челни позиции като най-добро място за живеене в анализите на различни международни експертни организации.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *