Странджанският манов мед вече е със защитено наименование за произход

На специална церемония в Европейската комисия в Брюксел българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган връчиха удостоверението за регистрация на странджанския манов мед като защитено наименование за произход, съобщиха от представителството на Еврокомисията в България.Странджанският манов мед вече е със защитено наименование за произход.

Резултат с изображение за манов мед странджа

Ценният документ получиха Манол Тодоров – председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“ и вносител на искането за регистрация, и представителят на Министерството на земеделието, храните и горите Елка Божилова. С този тържествен акт приключи дългата процедура по регистриране на уникалния манов мед от района на Странджа, за което допринесе и българският комисар Мария Габриел, приела от години развитието на пчеларския сектор в България за своя кауза.

„Процесът по регистрация продължи две години, но търпението е възнаградено. Сертификатът, който връчваме днес от името на Европейската комисия, е най-високо признание за качествата на Странджанския манов мед. Той удостоверява, че продуктът се произвежда, преработва и подготвя в точно определен географски район и неговите характеристики се дължат основно именно на тази специфична географска среда , информира в.24 часа.

Марката „защитено наименование за произход“ оттук нататък предоставя възможност на производителите на Странджански манов мед да развиват производството на продукта, да получават по-добра цена и да се отличават на пазара. Щастлива съм, че от днес България има още една емблема, която дава израз на нашите природни дадености. Българските пчелари го заслужават.“, заяви Мария Габриел.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *