Строим магистрали без гаранции за безопасност

От 19 декември 2010 г. страната ни е длъжна да одитира за безопасност всички проекти за нова инфраструктура, които са част от трансевропейската транспортна мрежа. Това обаче не се случва.
 Поне три нови конкурса са обявени в нарушение на директивата, показа проверка на в. „Сега” по откритата наказателна процедура срещу България заради нарушаването на евродирективата. България и още 10 страни от ЕС получиха на 19 май последно предупреждение – мотивирано становище за неприлагане на европравилата и срок от 2 месеца да отговорят какви мерки са предприели.
Отговорът на България е изпратен на 20 юли, като в него със сигурност е отчетена промяната в закона за пътищата от май т.г. Тогава парламентът въведе задължителни одити за пътна безопасност на всички проекти от трансевропейската мрежа и по желание – на останалите пътища. С промените бе регламентиран и редът за категоризиране на пътните участъци с повишена опасност. Корекциите в закона обаче закъсняха спрямо общия за ЕС краен срок и в момента не се прилагат заради допълнителното забавяне на наредбата, с която трябва да бъдат уредени в детайли новите правила. Наредбата в момента е на етап съгласуване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *