Строим междусистемните газови връзки приоритетно

Ние сме все още на 95% зависими от внос на руски газ. Това заяви по време на кръгла маса за бъдещето на пазара на природен газ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Той подчерта, че трябва да следваме националния си интерес, а той включва изграждане на междусистемните газови връзки със съседните страни, както и проекта „Южен поток“, който е много важен за страната ни.

„След пропадането на проекта „Набуко“, ние нямаме друг проект, освен „Южен поток“, който да ни гарантира доставки на газ в такъв размер, трябва да разглеждаме този проект като европейски“, заяви министър Стойнев, цитиран от БТА.

Според него няма нищо лошо и по-бедните страни на ЕС да имат директен достъп до природен газ.

„Много е важно да говорим за солидарността в Европа и примерно в случай, че се спрат доставките на газ за Украйна, ние да бъдем солидарни в подкрепата си към тази страна“, посочи Стойнев.

Той каза още, че страната ни е подписала споразумение, което предвижда подпомагане на Украйна с природен газ, но в същото време нито един ресорен министър от ЕС не е заявил, че страната му има достатъчно газ и може да започне доставки към Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *