Строс-Кан май е невинен

Късно снощи „Ню Йорк таймс” публикува следното заглавие: „Процесът срещу Строс-Кан е пред разпадане”. Изданието съобщава за разкрити от прокуратурата огромни „дупки” в благонадеждността на камериерката, която унищожи блестящата кариера на 62-годишния французин, обвинявайки го в сексуално посегателство.
Според разкрития на прокуратурата в биографията на камериерката от Гвинея има сериозни пробойни, съобщава „Ню Йорк таймс” и уточнява: като се започне от молбата й за получаване на политическо убежище в САЩ, и се стигне до участието й в престъпни схеми, включващи търговия с наркотици и пране на пари.
Лъжа след лъжа
Представители на следствието са съобщили на „Ню Йорк таймс”, че камериерката е провела телефонен разговор с мъж, излежаващ присъда в затвора, с когото е обсъдила потенциалните облаги от процеса срещу Строс-Кан. Този разговор е бил записан. Затворникът, с когото е разговаряла камериерката, е бил арестуван заради притежание на над 180 кг марихуана. Същият затворник и други лица са депозирали в банковата сметка на камериерката около 100 000 щатски долара през последните две години.
Освен това следователите установили, че камериерката е плащала стотици долари за телефонни сметки на пет различни телефонни компании. Но тя твърдяла, че има само един телефон и че не знае нищо за депозираните пари. Знаела само, че идвали от нейния „годеник” и приятелите му.
В изявленията на камериерката пред следователите за причините за търсене на политическо убежище в САЩ имало големи разминавания със съдържанието на молбата й за убежище. Тя твърдяла, че е подала молба за убежище поради изнасилване и насилствено генитално обрязване – но нито едно от тези твърдения не фигурирало в оригиналната молба за убежище. Според следователите, жената е лъгала многократно по време на разпитите.
Строс-Кан – извършител или жертва?
Тези разкрития са също толкова шокиращи, колкото и първоначалните новини за обвинението срещу френския икономист и политик. Твърде суровият подход на нюйоркските полиция и прокуратура унизи до крайност Строс-Кан и допринесе за медийната му екзекуция. В крайна сметка той се отказа от шефския пост в МВФ.
Сегашният поврат идва само един ден след назначаването на Кристин Лагард за нов директор на институцията. Дори „Ню Йорк таймс” признава, че целият случай е доста подозрителен, а новите разкрития ще подхранят съществуващите вече теории за заговор срещу Строс-Кан. Ако обвинението действително се срине, прокуратурата ще се окаже в крайно неудобно положение. И може би някои кариери ще угаснат – подобно на кариерата на Доминик Строс-Кан.

Соня Каникова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *