Строят АМ „Тракия” най-късно от септември

Строителството на автомагистрала „Тракия” ще започне най-късно в началото на септември, a 2010 година е реалистичен срок за изпълнението й, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов пред журналисти, след като беше подписан първият от 16-те проекта, одобрени досега по Оперативна програма “Регионално развитие”. На церемонията присъства и министър-председателят Сергей Станишев.

Министър Асен Гагаузов допълни, че в момента се изготвя предложение автомагистрала “Тракия” да се финансира от около една трета от структурния резерв. Той беше категоричен, че две системи за пътни такси не може да има.

Гагаузов прогнозира, че вероятно тол-системата ще бъде пусната през 2010 г.

Регионалният министър каза, че десетгодишният срок за концесиите на плажовете е добър. В коментара си по споровете на депутатите по промените в

закона за концесиите, министър Гагаузов заяви, че “малко трудно” си е познал идеите по време на дебатите. Ако има неясни неща по законопроекта, те трябва да бъдат изчистени в диалог с народните представители. Ако нещо не се харесва на депутатите, то няма да влезе в закона, защото парламентът е този, който гласува окончателните текстове, посочи регионалният министър.

България се справи доста добре със стратегическите документи за усвояване на средства от ЕС през първата година от еврочленството. Това каза премиерът Сергей Станишев. По думите му вече страната ни е в „работна фаза” по проектите с еврофондовете и чрез реализацията им българските граждани ще усетят членството в ЕС. Със средствата от първите 16 договора ще бъдат рехабилитирани 30 учебни заведения и детски градини.

Сергей Станишев увери, че вече е останала в историята дискриминацията на общините по политически признак при печеленето на проекти. Тук има представители на основните политически сили – от БСП, от ГЕРБ, от ДПС, сигурно изпускам някои, но това ще бъде принцип и за напред в работата на правителството, каза премиерът.

Той съобщи, че кабинетът планира да има втора информационна кампания като продължение на предходната „Бъди активен”.

Министър-председателят и строителният министър почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България пред сградата на министерството.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *