Студът заклещи 2000 под Ламанша

Около 2000 души се оказаха заклещени в тунела под Ламанша тази нощ, след като четири влака „Евростар“ закъсаха заради ниските температури, довели до пътнически хаос във Великобритания. Големите температурни разлики във и извън тунела са причинили повреди в двигателите на няколко локомотива, пътуващи между Париж и Лондон.
Четирите експреса с общо около 2000 пътници спрели в тунела, преминаващ под протока, който разделя Великобритания и Франция, и блокирали напълно движението по релсите.
Техническите служби са успели да евакуират всички пътници едва рано сутринта. Някои от тях са прекарали вътре близо 11 часа, а в два от влаковете не е имало светлина и отопление.
Влаковото движение в тунела се очаква да бъде възстановено най-рано на обед. Това е първата подобна авария от влизането му в експлоатация през 1994 г.

Ситуацията у нас:

Като цяло пътища в страната са проходими при зимни условия. Пътните настилки обаче са мокри, заснежени и заледени.
За момента отпада ограничението за движение с вериги по пътищата в област Разград. То бе въведено снощи около 19 ч. заради усложняващата се обстановка.
От полицията бяха поставени четири КПП – по пътя за Русе в района на бензиностанция „Път консулт“, по пътя за Търговище, по пътя за Исперих и към Кубрат. В полунощ три от постовете са били отменени, а действащ до сутринта е останал този до бензиностанцията.
Снежната покривка в региона е 12 см, вятърът е североизточен със скорост 2 м/сек, а температурата на въздуха е около минус 10 градуса, съобщиха от „Гражданска защита“.
Частично заледени са пътните артерии в районите на Омуртаг-Котел, Казанлък-Стара Загора, Русе-Бяла, Силистра-Добрич.
Забранено е движението на превозни средства с ремаркета и полуремаркета през проходите „Петрохан“, „Превала“, по пътищата Батак-Доспат, Белово-Юндола, Велинград-Сърница и Сливен-Стара река.
Пътищата в района на Перник са проходими при зимни условия, като над 50 машини ги чистят и посипват със сол и пясък. На места са се образували заледени бабуни. По данни на „Гражданска защита“ в района няма селища без ток и вода.
Автобусите изпълняват курсовете си редовно, няма закъснения и в движението към София, съобщиха от местната автогара.
Трафикът в целия Бургаски регион е блокиран поради заледявания. Най-критично е положението в пътната отсечка Бургас- Сарафово- Поморие, но благодарение използването на тежкотоварния автомобил с висока проходимост „Урал“, ситуацията е нормализирана.
Към момента множество са верижните катастрофи с материални щети по вътрешните пътни отсечки на града. Основните пътни артерии са почистени, но въпреки това на места отново се образуват заледявания.
Пътят към кв. „Долно Езерово“ е изцяло непроходим поради заледявания, но трафикът към к-с „Меден Рудник“ вече е възстановен.
Заради заледяването на пистата на летището във Варна временно бе отложен полет до София, който трябваше да се изпълни днес преди обед.
В момента в областта има затворени две пътни отсечки. Забранено е движението между Аксаково-Кичево. Затворен за движение на товарни автомобили е пътят Провадия-с. Габарница.
Екипите на „Гражданска защита“ снощи са премахнали три паднали дървета в района на курорта „Златни пясъци“ и на пътя Варна-Бургас.
От дружеството „Е.ОН България“ съобщиха, че без ток в региона са селата Изгрев и Калиманци. Аварията е станала снощи и се работи по отстраняването на повредата по въздушния електропровод.
Пътищата в района на Добрич са заснежени и частично заледени. Няма обаче затворени участъци. В областта няма и населени места без ток. Снежната покривка в региона е 12 см, а температурата на въздуха е минус 11 градуса.
Всички пътища в района на Силистра са проходими при зимни условия.
Измерената температура на въздуха във Видин тази сутрин е била минус 17 градуса, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града.
В Белоградчик термометърът е показвал минус 10 градуса, в Грамада – минус 12, а в Ново село – минус 13 градуса. Снежната покривка в Ново село е 33 см, във Видин и в Белоградчик – 24.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *