Стълбичката носи тлъсти печалби

На други места пък залагат само на олимпийския принцип.
Казахстан засипва медалистите с пари, Бразилия не дава нищо, а атлетите от Малайзия получават при победа двоен златен приз. Един собственик на мина е подготвил за историческия триумф мечка от злато на стойност към половин милион евро. „Ние знаем колко усилено се трудят спортистите и колко са жертвоготовни. Затова трябва да им се отблагодарим“, казва щедрият спонсор.
Казахстанските олимпийци могат да разчитат на особено солидна сума при победа – около 200 000 евро. За което германските спортисти определено могат да им завидят, тъй като за тях ставките са следните: 15 000 за злато, 10 000 за сребро и 7 500 за бронз.
Някои инвестират преди, други – след
Тези суми няма да превърнат спортните асове от Федералната република в богаташи, но пък бразилските им колеги са още по-зле – те няма да получат от официалните власти нищо, съвсем нищичко. „Това винаги е било така. Такава е политиката ни. Ние инвестираме много, за да създадем оптимални условия за подготовка на олимпийците, така че те да бъдат във възможно най-добра форма“, обяснява говорителят на Бразилския олимпийски комитет.
Все пак бразилските медалисти няма да си тръгнат с абсолютно празни ръце. Бразилските пощи например дават 40 000 евро за олимпийска победа в плувните спортове, като 20 процента от тези средства са за треньора. На футболния отбор също са обещани значителни премии, ако донесе първото олимпийско злато в страната на петкратния световен шампион.
 

Ако се представи както преди 4 години в Пекин, Майкъл Фелпс ще спечели близо половин милион долара

Някои от източноевропейските държави проявяват значителна щедрост спрямо своите спортисти. Русия е обещала на победителите-олимпийци по 100 000 евро. Сходни са и сумите, които ще отпуснат България, Литва и Беларус. Египет дава повече – 130 000 евро. Италианците също имат сериозни допълнителни стимули – за злато в Лондон ще се вземат по 140 000 евро, второто място ще носи 75 000 евро, а третото – 50 000.
Да живеят спонсорите!
За да получат 50 000 евро, френските спортисти ще трябва да застанат на самия връх на стълбичката. Япония предоставя по 31 000 евро на златните си медалисти, Мексико – 30 000, Аржентина – 27 000. В Съединените щати атлетите ще получат наред с държавната премия и значителни бонуси от спонсори. Националният олимпийски комитет плаща за златен медал 25 000 долара, което е сравнително малко. Но американците все пак не са за съжаление. За олимпийска победа в борбата например се дава специален медал, а към него и 200 000 долара. А съюзът на колоездачите ще „допълни“ олимпийското злато със 100 000 долара.
С най-солидна сума ще си тръгне може би Майкъл Фелпс, който притежава седем рекорда в седем плувни дисциплини. Американският плувен съюз премира олимпийската победа със 75 000 долара. Преди четири години в Пекин 27-годишният шампион успя да се класира на първо място цели осем пъти. Ако и този път постигне същите резултати, ще си сложи в джоба сумата от 490 000 долара.

АГ, ДПА, ЕД, Б. Михайлова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *