Субсидиите за „Боинг“ провокират контрамита за $20 млрд. от страна на ЕК

Европейската комисия публикува в сряда предварителен списък с продукти на стойност 20 млрд. долара, произвеждани в САЩ, които биха могли да бъдат засегнати от контратарифи като част от търговския спор между Брюксел и Вашингтон относно държавните субсидии, предоставяни от американската държава на компанията „Боинг“ (Boeing).

Списъкът обхваща широк спектър от продукти – от самолети до продукти на индустриалната химия и хранителни стоки. Комисията добави, че окончателният списък ще бъде изготвен в консултации с арбитър, назначен от Световната търговска организация (СТО). Размерът на наказателните мита зависи от определение на Световната търговска организация (СТО). В началото на търговския спор ЕС поиска разрешение да обложи с мита американски стоки за 12 млрд. долара, отбелязва АП. Списъкът ще бъде подложен на обществено обсъждане до 31 май и включва над 400 категории стоки от САЩ, включително самолети, хеликоптери, трактори, велосипеди и химикали, продукти като замразена риба, плодове, кетчуп алкохолни и тютюневи изделия, а също и резервни части за автомобили, видеоигри и електронна техника. „Европейските компании трябва да бъдат в състояние да се борят на справедлива и равнопоставена основа“, коментира в комюнике европейската комисарка за търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя отбеляза, че неотдавнашният доклад на СТО, според който субсидиите за „Боинг“ продължават да причиняват значителна вреда на европейския конкурент в лицето на „Еърбъс“ (Airbus), само подчертава необходимостта европейските компании да се конкурират при справедливи и равни условия. Въпреки заявената готовност на ЕС да реагира с мерки за противодействие, „ако няма друг изход“, Малмстрьом отново подчерта, че диалогът е все още предпочитаното решение на този спор.

Предложеният от ЕК списък с американски стоки, които биха подлежали на контрамита, е реакция на отправената по-рано този месец заплаха от страна на администрацията на Белия дом за евентуално въвеждане на тарифи върху вноса на европейски стоки за над 11 млрд. долара в резултат на неправомерното европейско субсидиране на „Еърбъс“.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *