Съдът отказа да пусне Юлия Тимошенко

 
Това предаде руската агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
В петък съдът в киевския Печорски район промени мярката за неотклонение на Тимошенко от подписка в арест, след като тя отказа да се изправи, докато говори и обиди няколко пъти председателя на съдебния състав  и изрази съмнения в обективността му. От началото на процеса тя отказва да сътрудничи на съда и нарича неговия председател „марионетка на президента Янукович“. Тимошенко е обвинена за злоупотреба с власт при подписването на споразумението за газови доставки с Русия от 2009 година.
Днес тя е била докарана от ареста в сградата на съда три часа преди началото на заседанието. Според източник от правоохранителните органи, цитиран от ИТАР-ТАСС, тази мярка била предизвикана от „опасността от провокации и блокада на зданието на съда от нейни привърженици“. Около сградата на съда в в центъра на Киев са разположени десетки автобуси на специалните подразделения за борба с масови безредици „Беркут“.
Пред сградата на съда продължава да стои палатковият лагер със стотина привърженици на Юлия Тимошенко. Такива се събраха и на централния киевски булевард „Крешчатик“ и пред намиращата се наблизо метростанция „Театралная“. По оценки на полицията в митинга участват над 5000 души. Пред съда обаче има и нейни противници, което, според Ройтерс, създава опасност от улични сблъсъци.
В същото време, киевският патриарх Филарет, настоятелите на три от най-големите православни храмове в украинската столица и представители на християните баптисти и на Римокатолическата църква в Украйна пожелаха да станат гаранти на бившата премиерка. Подкрепа за промяна на мярката за неотклонение на Тимошенко изразиха и редица представители на науката и културата, както и обществени дейци.
Междувременно бе съобщено, че девет парламентарни опозиционни партии, в това число и „Родина“, чийто председател е Тимошенко, са създали „единен комитет за съпротива срещу диктатурата и за координиране на усилията в центъра и в провинцията“.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *