Съединените щати прекратяват търговските преференции за Индия и Турция

Съединените щати прекратяват търговските преференции за Индия и Турция, тъй като тези две страни не изпълняват критериите за участие тази програма, съобщи американското правителство, предаде БТА.

Резултат с изображение за тръмп

„По искане на президента Тръмп търговският представител на САЩ обяви, че Съединените щати възнамеряват да отнемат статута на Индия и Турция на развиващи се държави, облагодетелствани от програмата за преференции“, се казва в комюнике на Службата на търговския представител, цитирано от Франс прес, информира economynews.bg.

Системата на търговски преференции осигурява по-добър достъп до американския пазар, като допуска безмитен внос на някои стоки от страните, включени в програмата. Според Службата на търговския представител на САЩ Турция не може повече да участва в тази програма, тъй като е достатъчно развита икономически, посочва Ройтерс. Търговските преференции се отнемат на Индия, защото според Тръмп тя не е осигурила равен достъп на американски стоки на индийския пазар. Индийският търговски министър заяви, че решението на САЩ ще има „минимални икономически последици в размер на около $190 млн.“. Преференциите, които тя има позволяват безмитен внос на $5,6 млрд. годишно, посочва Би Би Си.

Прекратяването на търговските преференции може да влезе в сила не по-рано от 60 дни след като бъде уведомен Конгресът, отбелязва ТАСС.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *