Сърбия ще строи газовата връзка с България в сътрудничество с ЕС и ЕБВР

Министерството на енергетиката на Сърбия съобщи, че в сътрудничество с Европейския съюз (ЕС) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще продължи реализацията на проекта за газопроводна връзка с България, за който е възможно да се получат допълнителни средства от фондовете на ЕС, съобщавабелградският Вестник „Данас“, цитиран от БТА.

В информацията се посочва, че за проекта за газопроводна връзка между Сърбия и България са разговаряли министърът на енергетиката на Сърбия Александър Антич, директорът на Дирекция „Разширяване“ в Европейската комисия Жан-Ерик Паке, ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Майкъл Дейвънпорт и директорът на канцеларията на ЕБВР за Сърбия Мате Патроне.

На срещата било заявено, че изграждането на сръбския участък от връзката е от стратегическо и регионално значение и ще бъде един от приоритетите на съвместните дейности в предстоящия период.

Сърбия и България подписаха през 2012 г. Меморандум за реализация на газопровода Ниш-София, който бе оценен като много важен за енергийната стабилност на региона. За Сърбия изграждането на този газопровод ще намали зависимостта от снабдяване с газ само от една посока – от Русия през Унгария и Украйна.

Проектът за газовата връзка е част от концепцията за газов пръстен на Енергийния съюз, който лансира Европейската комисия.

Инвестицията, която е необходима за около 180 км газопровод от Ниш до София, с капацитет от около два милиарда кубически метра годишно, е оценена на 100 до 120 милиона евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *