Със заявление до НАП ще се отказваме от частен пенсионен фонд.

Хората, които искат пълната им осигуровка за пенсия да отива само в НОИ, ще подават заявление за това до данъчните. Така НАП ще започне да превежда вноската от 17.8 на сто в държавния фонд „Пенсии“ от следващия месец. Това предвижда новата наредба за реда за внасяне и разпределение на осигуровките, публикувана за обществено обсъждане от министерството на финансите. В момента 5% от вноската на всички хора, родени след 1959 г., отиват задължително в универсален пенсионен фонд. С промените в Кодекса за социално осигуряване от миналата година и от края на юли се въведе тъй нареченият свободен избор дали да се осигуряваме изцяло в НОИ, или пък във втория стълб. Осми месец обаче не може да се реализира този избор. И с приемането на тази наредба изборът няма да влезе реално в сила, защото редът за прехвърлянето в двете посоки на вноските ще се определя допълнително от финансовия министър и от Комисията за финансов надзор.

Осигурените в универсален фонд ще подават заявление до НАП лично, от упълномощено лице с нотариално заверено пълномощно или по електронен път с електронен подпис. Ако хората решат отново да се върнат към капиталовия стълб и да прехвърлят 5-те процента към универсален фонд, ще трябва да подадат заявление за това до избрания от тях фонд. Как ще става това ще определя КФН. Фондът ще уведомява приходната агенция, а тя ще решава дали да приеме или не заявлението. Това също ще става по ред, определен от финансовия министър. Затова засега не е ясно какви ще са защитите, за да няма злоупотреби от страна на фондовете. В последните години стана ясно, че има редица случаи на нелоялна конкуренция между фондове, в които например се подават заявления за смяна на фонд от хората без тяхно знание.

Единственият срок в новата наредба е за работещите тежък труд от първа и втора категория – те ще могат да прехвърлят натрупаното по индивидуалните си партиди от професионалните фондове към НОИ от 1 януари догодина. При тях обаче изборът може да се направи само веднъж, тоест след като прехвърлят осигуряването си към НОИ, след това няма да могат да се върнат в професионалния си фонд. Служителите от сектор „Сигурност“ също ще могат да изберат да се осигуряват само в НОИ. Освен това се дава възможност и на ранно пенсионираните военни, полицаи и др. да прехвърлят парите си в НОИ и да поискат преизчисляване на пенсията си до края на 2016 г.

Фондовете ще имат шест месеца да преведат парите от индивидуалните партиди към Сребърния фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *