С провала в Азия ще рухне цялата стратегия за сигурност на САЩ

Американският проект за Транстихоокеанско партньорство – зона за свободна търговия, която включва 12 страни в Азиатско-Тихоокеанския регион, с изключение на Китай, се намира пред срив, коментира анализаторът от Чикагския съвет по международни отношения Анди Моримото за списание The Diplomat.

Той отбелязва, че търговските министри на страните, участващи в преговорите, не са успели да постигнат споразумение. Така съгласуването на проекта може да излезе извън установените срокове. Друг усложняващ преговорите фактор е международният фон – срещите се провеждат на фона на споровете в Южнокитайско море, нарастващото напрежение между Пекин и Токио, както и между Китай и остров Тайван.

„Провалът на ТТП ще нанесе сериозен удар върху възможностите на САЩ за стабилизиране на взривоопасната геополитическата ситуация в Азия“, отбелязва Моримото. Смъртта на проекта ще бъде явен сигнал, че на Вашингтон не му достига политическа воля за лидерство.

Регионалните съюзници на Вашингтон и сега се съмняват в способността на САЩ да се придържат към поетите ангажименти, добавя експертът.
Стратегически провал от такъв характер би дал сигнал към други регионални сили, че Вашингтон не се отнася достатъчно сериозно към позициите си в Азия и тогава на преден план могат да излязат Китай или Япония, отбелязва анализаторът.

Според лауреата на Нобелова награда за икономика Томас Шелинг, търговията – „в повечето случаи е това, което определя характера на международните отношения“, затова и с провала на търговската политика на Вашингтон в Азия ще настъпи и провалът на националната политика за сигурност на Съединените щати, заключава експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *