С 25% годишно ще расте пазарът на електрически коли

След 2 години ще има четири пъти повече електрически возила на пътя, сочи прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Организацията предвижда, че до 2020 г. по пътищата ще се движат 13 млн. електрически превозни средства, в сравнение с 3,1 милиона, регистрирани към края на миналата година.С 25% годишно ще расте пазарът на електрически коли.

Резултат с изображение за електрически коли

Около 370 000 са регистрираните електрически коли, докато останалата част са електрически мотори, триколки, скутери и други компактни електрически возила, пише GreenTech.bg. През 2017 г. броят на движещите се по пътищата електрически превозни средства е бил с 54% по-голям, в сравнение с предходната година, твърди МАЕ.

Докладът, публикуван от институцията, предполага, че до края на десетилетието ще има достатъчно коли за всеки човек в Япония – 11-тата най-многобройна нация в света. МАЕ прогнозира също така, че до 2030 г. броят на електрическите превозни средства ще нараства средно с по 24% годишно.

Прилагането на нови енергийни политики ще насърчи хората да купуват електрически коли и броят им ще достигне 125 милиона към края на третото десетилетие.

„Възходът на електрическите автомобили все още до голяма степен се дължи на политическата среда”, се казва в доклада. „10-те водещи страни от гледна точка на навлизане на електрически автомобили имат набор от политики за насърчаване на използването на електрически превозни средства”, информира technews.bg.

Предполага се, че Китай ще остане най-големият пазар за електрически превозни средства, твърди докладът. Електрическите автомобили ще съставляват 25% от всички автомобили, продавани в страната до 2030 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *