Тестваха Wi-Fi със скорост 10 гигабита в секунда

Китайският разработчик Huawei демонстрира работеща безжична Wi-Fi мрежа със скорост на предаване на данни 10,53 гигабита в секунда (Gbps)(около 1.2 гигабайта в секунда), пише TechNews.bg.

Изпитанията са проведени в лабораторни условия, в честотния диапазон 5 гигахерца (GHz).
Постижението е първо по рода си в индустрията, подчертават от компанията. Скоростта от 10 Gbps е десет пъти по-висока от тази на най-бързите комерсиални Wi-Fi мрежи, налични в момента.

По време на експеримента са използвани напреднали технологии като MIMO-OFDA (Multiple Input Multiple Output – пространствено кодиране на сигнала, което позволява увеличаване на пропускателната способност на канала чрез няколко антени), интелигентно разпределение на честотния спектър, потискане на шумовете и хибриден достъп.
Huawei изследва Wi-Fi мрежите от ново поколение още от 2010 година. Усъвършенстваната 10-гигабитова технология ще бъде въведена в комерсиална експлоатация през 2018 г. Очаква се новият протокол да се утвърди като стандарт 802.11ax.

Високоскоростните Wi-Fi мрежи ще отговорят на повишените нужди на потребителите на мобилни устройства. Прогнозите сочат, че в близките четири години обемът на мобилния уеб трафик ще нарасне 11 пъти, като през 2018 г. средният месечен трафик ще достигне 18 екзабайта. 94% от трафика ще генерират лаптопите, таблетите и смартфоните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *