Товарят шефовете с нови осигуровки

Удържат вноски за пенсия върху болничните, слагат лихва за забавени преводи

София. Две дребни поправки в наредби на социалното министерство и НОИ ще натоварят работодателите с хиляди левове. Първата е свързана с новия ред за изплащане на болничните. Както и преди, работодателят ще плаща първия ден от болестта на работника си. Но върху него вече ще се удържат всички осигуровки, които са общо над 35% от надницата. Досега върху първия ден от болестта се начисляваше само здравна вноска от 6%.

Гласувана от кабинета вчера поправка пък ще удря с десетки хиляди левове некоректните шефове. Досега около 20% от работодателите използваха вратичка в закона. Те твърдяха, че не дават заплати с месеци. През това време не плащаха и осигуровки. После предаваха ведомости, че са платили наведнъж 5-6 заплати. И чак тогава плащаха осигуровките, които коректните шефове са дали половин година по-рано. Този вариант за безлихвен кредит вече няма да върви. Осигуровките стават дължими от момента на начисляване на заплатите, дори те да не са платени. Оттогава започва да тече и жестока лихва.

Поправката ще реши проблемите на хиляди българи, които не можеха да се пенсионират заради далаверите на шефовете си. На тях вече ще им се зачитат за стаж всички изработени месеци, независимо дали шефът е платил осигуровките.

Александра ЗЛАТИНОВА

Владимир ЙОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *