Токът за индустрията в Швеция по-евтин от нашия

Индустрията в Швеция и Финландия плаща по-ниска цена за електроенергия от българската. Това показва доклад на Европейската комисия за последното тримесечие на 2018 г. У нас промишленият ток струва 82,66 евро за мегаватчас, докато в Швеция и Финландия съответно 77,32 и 72,56 евро за мегаватчас.

Резултат с изображение за ток цена

По-евтина от нашата е и електроенергията в Румъния – 81,66 евро за мегаватчас.

Не така обаче стои ситуацията при тока за домакинствата. Българите плащат най-ниската цена – 99,88 евро за мегаватчас в ЕС. След нас се нарежда Унгария с цена от 112,30 евро за мегаватчас и Румъния – 131 евро за мегаватчас. Белгия и Дания имат най-високите средни цени на електроенергията за домакинствата с максимум 330 евро за MWh за Дания.

Цените на електроенергията у нас са се повишили през третото тримесечия на 2018 г., показва докладът. Базовата цена в България е била средно 52 евро за MWh през четвъртото тримесечие на 2018 г„ което е ръст спрямо същия период на 2017 г„ когато е била 41 евро за MWh. Подобна тенденция е имало и в другите страни в региона на Югоизточна Европа, в който влизат България, Хърватия, Гърция и Сърбия, информира в.Труд.

Хърватският и сръбският пазар на едро показват сходни движения на цените в региона на ЮИЕ. Най-малка е промяната на цената за деня за базово натоварване на гръцкия пазар на едро, като варира от 56 евро за MWh до 80 евро MWh.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *