Токът отново скача, ние не…

Токът върви пълзящо нагоре и сега се очаква средното увеличение на цените за бита на ел. енергия в страната от 1 юли ще бъде с 1.89 процента, въпреки че ЕРП-тата поискаха много повече. Това става ясно от доклад на КЕВР, който ще бъде публично обсъден на 31 май, съобщи БНТ.

През юни регулаторът трябва да вземе крайното си решение. Повишението на крайната цена на клиентите на ЧЕЗ трябва да е с 1.7 процента, на ЕВН с 1.81%, а на Енергопро – с 2.6 процента.

Регулаторът има специален сметкоплан, в който точно са определени кои разходи могат да бъдат признати в ценовото регулиране. Това каза пред БНТ експертът Атанас Тасев. „Последните години регулаторът се държи доста рестриктивно по понятни причини. Като в значителна част от необходимите инвестиции реално не се приемат. Това не е съвсем положително, защото след време системата за принос може да деградира и тогава ще се наложи по-голям скок“ , смята той.

Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на енергетиката, заяви, че в България се регулират два вида цени. Едната е цената за пренос и дистрибуцията, другата цената на обществен доставчик – НЕК. От тези цени се формира крайната цена за потребителя на регулирания пазар. На свободния пазар цената се определя самостоятелно. „Регулаторът трябва да се съобрази с цялото състояние на пазара, с всички играчи, не само с ЕРП-тата. И е некоректно да се гледа само към ЕРП-тата при увеличение на цената“, заяви Куюмджиев. В КЕВР няма административната сила да прави проверки, допълни още той.

По думите на енергийните експерти от ниското увеличение на цените ще бъдат недоволни и трите електропреносни предприятия, защото искаха по-голямо увеличение. Въпреки че обикновено исканията са завишени. Според Тасев и Куюмджиев преносната мрежа в София е остаряла и ако не може да пренесе тази енергия, сме загубени. Експертите оптимистично заявиха, че София се разраства, появяват се електромобили и това вдига потреблението. Но преки инвестиции в мрежата ще доведат до рязко вдигане цената на преноса, т.е. токът да се готви и за нови цени още по-нагоре…

 

Токът и неговата цена тепърва ще се коментират. На 31 май предстои публичното им обсъждане, а окончателното решение ще бъде взето в края на юни. Също тогава трябва да станат ясни и новите цени на газа. В началото на май държавната „Булгаргаз“ поиска поскъпване с 15.69% до 418.59 лв. за 1000 куб. м без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. „Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 10 май 2018 г. и е неокончателна“, застраховаха се от компанията. Последното поскъпване на газа бе от 1 април, когато цената бе повишена с 2.6%. От 1 януари цената му се вдигна с 2.75%. Според Иванов сегашното искане на „Булгаргаз“ е основателно, защото „цените на петрола на световните пазари се повишиха“.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *