Тол системата мести товарите към влаковете

Въвеждането на тол системата за заплащане по магистралите и първокласните пътища у нас , да доведе до трансфер на товари към влаковете.Това прогнозира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той уточни, че към момента не може да се каже в какъв обем ще е това преориентиране.

По думите му е логично да се случи, защото „сега толкова евтино да се минава транзитно през България, че се отнема правото на железниците да возят стоки и товари“. Според него с поскъпването на пътищата железницата ще е в пъти по-конкурентна за транзитно преминаване.

До края на годината се очаква да бъдат погасени голяма част от дълговете на БДЖ, потвърди министърът обещанието си от лятото на миналата година. В ефира на БНТ той уточни, че дълговете ще бъдат погасени в голямата си част, но „такова дружество няма

как да няма задължения“.

Паралелно с това ще се стартира и дългоочакваната процедура за доставка на нов подвижен състав. Предварителните проучвания, направени с три университета, са показали от какви нови вагони и влакове имат нужда железниците за пътнически превози, като вече се изготвя и спецификацията за търговете. Ще се купува подвижен състав за регионални, интерсити и крайградски превози, както вече писа „Монитор“.

Що се отнася до модернизацията на железопътната инфраструктура, министърът коментира, че готовите проекти са много повече от възможностите за финансиране по европрограмите. Затова ще се търсят инвестиции от Световната банка и Китай за по-гъвкав подход за устойчиво финансиране на всички проекти.

До месец ще бъде готов анализът, необходим за рестарт на концесията на летище София. Анализите на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за концесията на столичния аеропорт трябва да са готови дотогава. Процедурата бе спряна през април миналата година от служебния кабинет на Огнян Герджиков с мотив, че не е изгодна за държавата. Московски обаче е категоричен, че летището трябва да се управлява от професионален оператор, а с приходите да се оздрави БДЖ, информира в.Монитор.

Транспортният министър коментира днес, че в Сърбия процедурата за концесия на летището в Белград е приключила, като там нетният ефект за държавата е 1,5 млрд. евро.“ Ако можем да постигнем такова ниво и по-добро, не виждам защо да не бъде подкрепена тази стъпка“, каза още Ивайло Московски.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *