Топлофикации плашат да ни оставят без топла вода и парно

Около 2,5 милиона българи ще останат без парно и топла вода, ако държавата не се намеси по подходящ начин в защитата на сектора и неговото стабилизиране, обяви на 12 май председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества, Валентин Терзийски.
Спирането на топлофикациите в страната ще прекрати и износа на ток, което ще увеличи цената на електроенергията, а 8000 човека ще останат без работа, предупреждават от асоциацията.
В момента около 600 000 са абонатите на топлофикационните дружества в страната. От тях се събират едва 50 на сто от дължимите сметки за топлинна енергия и така общата задлъжнялост на фирмите от сектора достига 350 млн. лева.
В същото време съоръженията на дружествата производители са стари – между 25 и 30 години – и се нуждаят от обновяване. Инвестициите на топлофикациите през последните три години обаче, са в размер на едва 160 млн. лева.
От асоциацията предупредиха, че ако държавата, в лицето на Министерство на околната среда и водите не осигури достатъчно квоти за парникови газове на топлофикационните дружества, те ще са принудени да включат цената за допълнително закупуване на квоти в стойността на топлинната енергия.
Топлофикациите настояват при формирането на цените на топлоенергията Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се ръководи от средногодишна прогнозна цена на природния газ.
Средната загуба на топлофикационно дружество в страната през миналата година е била 1 млн. лева, каза Терзийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *