Топ 10 медицински иновации за 2016г.

Иновативните лечения, лекарствата, медицинските устройства и здравните инициативи през 2016г. ще позволят по-добър начин на живот и ще ни доближат с още една крачка до футуристичните концепции в медицината.

Този списък е разработен от над 110 учени и лекари от фондация Cleveland Clinic.

Начело на иновациите за 2016г. стоят нови по-бързи методи за създаване на ваксини, процес по промяна на генетичния код и самостоятелна система за пречистване на водата за развиващите се страни.

Ето и топ 10 на медицинските иновациите за 2016г. по ред на значимост и очакване:

1. Ваксини за превенция на вирусни епидемии

Учените разработват все по-бързо ефективни ваксини за разрастващите се епидемии. Тези усилия имат все по-голяма значимост след епидемиите на ебола през 2014г. в Африка и менингит в САЩ.

2. Геномно базирани клинични тестове

Генетичното профилиране предлага нова надежда за хората страдащи от фатални заболявания като крайни стадии на рак. Чрез подобряване на старите модели на изследователска дейност, геномно базираните проучвания могат да повишат скоростта и гъвкавостта на клиничните тестове и да насочат пациентите към най-обещаващите експериментални лечения.

3. Генно модифициране чрез CRISPR

Скоростта, с която CRISPR технологията се развива е причина за вълнение и тревога. Това се дължи на незнайния ефект от модифицираните организми върху екосистемата и етичните въпроси около промяната на човешките ембриони. Във всеки случай резултатите от CRISPR практиката ще бъдат значими.

4. Системи за пречистване на водата.

Разработват се нови системи за пречистване на водата. Новите разработки постигат впечатляващи резултати. Някои от тях могат да задоволят нуждите на 100 хиляди души дневно.

5. Безклетъчно ДНК тестване

Безклетъчното ДНК тестване ще позволи да се откриват заболявания при ембрионите в ранния стадии на бременността. Стандартните кръвни и ултразвукови тестове често дават неясни резултати и изискват допълнителни тестове, които могат също да бъдат неубедителни. Синдромите на Дayн, Eдyapдc, Пaтay и други вече ще бъдат по-лесно и рано откриваеми.

6. Ракови изследвания чрез протеинов биомаркер

През 2016г. се очаква на пазара да излезе платформа за тестване на ракови заболявания, която се фокусира върху промените на структурата на определени протеини в кръвта. Новият тест не само ще изследва генетични мутации, но и ще осигурява информация за наличието на ракови заболявания.

7. Изкуствени крайници контролирани от ума

Наскоро учените откриха, че сигналите на мозъка за контролиране на крайниците могат да бъдат разкодирани от компютри. Към момента се разработват технологии, които да позволят управлението на изкуствени крайници, инвалидни колички и дори екзоскелети с помощта на сензори вградени в мозъка.

8. Лечение на сексуални дисфункции при жените

За пръв път на пазара ще излезе медикамент за лечение на сексуланите дисфункции при жените. Лекарството е одобрено от агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ и ще помага на жените в пременопауза да си възвърнат нормалните нива на сексуално желание.

9. Дистанционен мониторинг на здравни показатели

През новата година се очаква на пазара да се появят устройства, които да следят нивата на глюкоза в кръвта, артериално налягане и други показатели без нуждата от кръвни проби и убождания. Устройствата ще се прикрепят към кожата и ще изпращат информацията до вас вашия лекар електронно.

10. Иновации при лечението на стеснени кръвоносни съдове

Стентът е малка тръбичка, която се поставя в кръвоносния съд, за да го държи отворен. Очаква се тази практика да стане широко разпространена при лекуването на увредели кръвоносни съдове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *