Топ 150 на компаниите в Силициевата долина

Излезе новият рейтинг на 150-те най-големите компании в Силициевата долина. Както се очакваше, класацията на San Jose Mercury News се оглавява от Apple.

Компаниите са класирани по показатели за последните четири финансови тримесечия. За много от тях този период съвпада с календарната 2013 г., пише TechNews.bg.

Apple е начело с продажби в размер на 174 млрд. долара, което е с 6% повече спрямо предходната финансова година. След нея се нареждат HP с приходи от 112 млрд. д. и Google с 60 млрд. долара. Челната петица затварят Intel (53 млрд. д.) и Cisco (48 млрд. д.).

Apple води и по показателя печалба. Компанията от Купертино е постигнала 37 млрд. д. през последната финансова година, което е повече от печалбите на HP, Google, Intel и Cisco взети заедно.

Прави впечатление изкачването в рейтинга на Facebook – от 16-то място през 2012 г. компанията на Марк Зукърбърг вече е 11-та. Приходите на социалната мрежа възлизат на почти 8 млрд. д. през миналата година.

Най-голям обаче е прогресът на производителя на електромобили Tesla Motors. Компанията е увеличила приходите си със 387% до 2 млрд. д., което я извежда на 39-та позиция, докато година по-рано заемаше 81-во място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *