Тотал Е&П България представи Алманах на черноморското крайбрежие

Тотал Е&П България представи Алманах на черноморското крайбрежие („Картографиране на чувствителността и анализ на българската черноморска крайбрежна зона”), създаден в партньорство с Института по океанология към Българската академия на науките. Книгата е по идея и се реализира с подкрепата на Тотал Е&П България и неговите партньори в проучването „Хан Аспарух“ ОМВ и Репсол, а е разработена от Института. Алманахът на черноморското крайбрежие предоставя ценна информация за екологичното състояние на българското крайбрежие от Дуранкулак до Резово. Висококачественото издание съдържа научни текстове, снимки и карти. То е първото от 40 години насам, което предлага цялостно описание на чувствителните зони на българското крайбрежие, като включва геологията, флората и фауната на Черно море, хабитатите и местата с археологически находки.

„В процеса на подготовка по осигуряване на безопасността и опазването на околната среда в проучвателната ни дейност си партнирахме с Института по океанология към БАН и направихме карта на чувствителните зони по българското крайбрежие – коментира Кзавие Фожрас, Управител на Тотал Е&П България. – Впоследствие решихме заедно да доразвием темата и да публикуваме нашия труд, за да го споделим с широката общественост.“

Кзавие Фожрас поздрави българските учени и всички, допринесли за този проект, за техния „професионализъм, в резултат на който се получи продукт с научна стойност, подходящ за всякаква аудитория”. Екземпляри на Алманаха ще бъдат дарени на училища, университети, библиотеки, правителствени институции и неправителствени организации. С изданието Тотал Е&П България цели да повиши осведомеността на обществото за състоянието на черноморското крайбрежие и се надява то да се превърне в източник на информация за българските учени, студенти и ученици.

„Алманахът обобщава голяма част от наличното към момента научно познание за българската черноморска крайбрежна зона. Съставянето и отпечатването му стана факт в резултат на ефективната работа между  Института по океанология при БАН и Тотал E&П България. Това е една демонстрация как сътрудничеството на бизнеса с Българската академия на науките може да генерира прекрасен научен продукт, какъвто е този алманах, който, убеден съм, ще бъде от полза за широк кръг читатели“, заяви акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките.

Алманахът на черноморското крайбрежие беше представен с две събития във Варна и София. Официалната презентация в столицата се проведе в резиденцията на френското посолство под патронажа на Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. Гости на събитията бяха представители на академичните и бизнес среди, политици и други официални лица.

„Картографиране на чувствителността и анализ на българската черноморска крайбрежна зона“ е израз на ангажимента на Тотал и неговите партньори ОМВ и Репсол да подкрепят проекти за повишаване на информираността за околната среда. Само тази година Тотал дари 150 000 евро на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и на СУ „Св. Климент Охридски“ за подобряване на академичната им среда.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *