Тотото на два месеца от фалит

Държавата има последен шанс да защити своята „златна кокошка“

С влизането ни в ЕС частните играчи в хазарта ще завладеят пазара

Ако правителството не промени до Нова година закона в полза на държавния тотализатор, повече от 2500 служители на БСТ ще останат на улицата.

Докато гърмят фойерверките за влизането ни в Евросъюза, Българският спортен тотализатор може да се стяга за опело. Причината „златната кокошка“ да спусне кепенци, а нейните 2500 служители в цялата страна да си търсят нова работа, е пределно ясна. В момента държавата отказва да приеме закон, с който да гарантира монопола на БСТ върху числовите игри. С влизането ни в ЕС страната ни става свободен пазар и Държавната комисия по хазарта ще може да издава лицензи на всички кандидати, предоставили нужните документи.

Очакваме дори Гад Зееви, който погреба авиокомпания „Балкан“, да поиска лиценз и да го получи след нова година, коментираха от тотализатора.

При подобен развой световните гиганти в бизнеса с числови игри ще нахлуят светкавично у нас. Поради липсата на ангажимент от тяхна страна към издръжката на родния спорт, какъвто БСТ има от създаването си, те ще пуснат множество атрактивни игри, сходни с тези на държавния тотализатор. Той няма да издържи конкуренцията на частниците и скоропостижно ще спре да съществува, категорични са в прогнозите си експерти. Печалбите, които чужденците реализират, напълно логично ще отиват там, откъдето те са дошли.

Така цялата мощна структура на БСТ, която разполага с 1000 самостоятелни пункта и още толкова в пощенските станции, ще се окажат безполезни, а служителите им ще останат на улицата. Заради спорния въпрос около монопола на държавния тотализатор върху числовите игри със заповед на финансовия министър Пламен Орешарски още през септември бе сформирана специална работна група. Тя трябваше да се произнесе за това да се либерализира числовият хазарт у нас или държавата да запази контрола си върху дейността на БСТ. В състава на групата влизаха представители на Министерство на финансите, Държавната комисия по хазарта, Българския съюз за развлекателни и хазартни игри и Българския спортен тотализатор. Срокът, в който комисията трябваше да излезе със становище, бе удължаван няколко пъти заради споровете между членовете й. Последната отсрочка бе за 17 октомври, но и тогава решение не бе взето. Така на практика бе подписана присъдата на държавния тотализатор.

„Ние не правим бизнес, а събираме средства за спорта и културата“, коментираха с недоумение липсата на решение от БСТ. Оттук нататък съдбата на тотализатора е в ръцете на министър Орешарски. Той заяви, че е готов да защити БСТ, но без направените промени в защита на държавния тотализатор законът не му дава право да го направи. Единственият вариант родните шампиони да не загубят парите от тотото е в оставащите 45 дни до Нова година правителството да направи нужните промени, които да запазят монопола на БСТ върху числовите игри.

Ако това не стане, ще останат съмнения, че лобито на чуждите и наши играчи в хазартния бизнес е успяло да спечели тихата война. За сметка на българския спорт.

Пламен Вълков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *