Трайков от Испания: Излизаме от кризата

Той взе участие в Икономическо-инвестиционен форум, организиран от Конфедерацията на испанските предприемачи (СЕОЕ). Министър Трайков представи основните мерки на правителството за насърчаване на инвестициите и за облекчаване на бизнес средата.
„Основният двигател на икономическото възстановяване през миналата година беше износът”, изтъкна Трайчо Трайков. Министърът призова испанските предприемачи да инвестират в страната ни заради „ниските данъци и целенасочената държавна политика към подпомагане на бизнеса”.
Икономическият министър припомни, че откриването на фирма в България струва 1 евро. „Да запазим ниските данъци, да създадем добри условия, за да могат всички поравно да се възползват от тях, вместо да раздаваме на един или друг, предпочетена бизнес компания или бранш, държавно подпомагане. Казах какво ни дава основание да твърдим, че тези данни ще останат такива и в бъдеще – това е изключително ниския държавен дълг, само 15% от БВП и ниския бюджетен дефицит, който за тази година ще бъде под 3%”, коментира министърът.
„В момента работим по Пакт за финансова стабилност в България. Имаме желание чрез законодателни промени да направим промяна в конституцията, която да позволява до 2% бюджетен дефицит на всеки един от бъдещите бюджети. В момента има единодушие на основните политически сили в България тази промяна да бъде направена”, уточни министър Трайков.
Преките чужди инвестиции у нас за последните 10 години от Испания са около 1 млрд. евро от общо 40 млрд. за целия период. Трайков коментира и работата на правителството в областта на туризма. „През миналата година за държава с население 7.5 млн. души имаме 7 милиона туристи”, обясни икономическият министър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *