Трайков: Свикваме надзорния съвет на „Лукойл”

„Ще искаме свикване на надзорния съвет, за да видим какво се случва в „Лукойл”. Държавата притежава златна акция, което й дава това право. Утре ще стане ясно кога точно ще се проведе то”, каза Трайков.
Той увери, че проблем с горивата няма, освен а авиационното. „Това обаче е ангажимент на Лукойл Авиейшън, техният лиценз не е отнеман. Проблемът е техен”, каза министърът.
В случая имаме наистина важен тест – в правова държава ли живеем и в държава с пазарна икономика ли живеем, коментира още Трайков.
От друга страна ще видим тази компания наистина ли има монополно положение както се твърди. Те винаги са го отричали, допълни той.
„Симеон Дянков и Ваньо Танов си вършат работата. В случая очаквам и гражданите да подкрепят държавата. Компанията не изпълни ангажиментите си към фиска, затова Дянков има право да направи каквото направи”, посочи Трайков.
Той добави, че е солидарен с работниците: „Те имат право на труд и компанията е длъжна да им го гарантира”.
„Като министър на икономиката ме интересува това голямо предприятие да работи и да плаща заплати”, заяви Трайчо Трайков.
„Атомстройекспорт” разбраха, че няма смисъл да пълним джобовете на юристите и очакваме, че ще изтеглят иска. Ние имаме готовност във всеки момент да заведен насрещния иск, каза още енергийният министър.

1800-те тона самолетно гориво, които бяха деблокирани вчера от държавния резерв, ще стигнат само за 3-4 дни, коментира председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов.
„Засега ситуацията е овладяна. Няма нито един самолет, на когото е отказано зареждане с гориво. Проблемът е, че няма трайно решение. Ако преговорите с рафинериите в Румъния и Гърция за доставка на самолетно гориво не доведат до нищо, ще се наложи отново да се бърка в резерва“, каза Станулов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *