Триумф за демократите, кошмар за Джордж Буш

Американците гласуваха срещу политиката на Белия дом в Ирак

Жена поема Камарата на представителите за първи път, републиканците губят и в Сената

Средната класа в САЩ гласува за демократите, констатира АП. Причината са етичните проблеми на републиканците, войната в Ирак и общото недоволство от президента Джордж Буш. Трима от всеки четирима гласоподаватели споделиха, че корупцията е била много важен фактор в техния избор, показват блиц анкетите след вота. Затова те предпочели демократите. Двама от всеки трима смятат войната в Ирак за свой електорален приоритет и на тях определено им харесва позицията на Демократическата партия по този болезнен проблем. Шест от всеки 10 не одобряват войната в Ирак. Толкова изразяват недоволство от президента, поради което са предпочели демократите. Осем от всеки 10 избиратели посочиха икономиката.

ВАШИНГТОН. Демократите печелят междинните избори, това е силен удар срещу политиката на Джордж Буш, гръмнаха световните агенциите.

Вотът бе за 435-членната Камара на представителите, за една трета от 100-те места в Сената и за 36 губернатори на щати.

За пръв път от 12 години Демократическата партия ще контролира Камарата на представителите (долната палата на Конгреса).

Според неокончателните резултати демократите печелят 227 места и водят в надпреварата за още 5 мандата. Те могат да получат максимум 232 места. За победа са необходими 218 места. Преди вота републиканците имаха 229 места. Сега печелят 191 места, водят за още 12 места. Така общо могат да придобият 203 мандата. Това е внушителна загуба на 26 места.

Нито един от досегашните демократи конгресмени не е загубил мандата си, докато републиканците губят места в 13 щата. Около 40% е била избирателната активност, уточни АП. Белият дом призна загубата. Президентът Буш е „разочарован“ от резултатите, заяви съветникът му Дан Барлет. Демократите ще контролират Камарата на представителите и очакваме да работим с лидерите им по най-важните въпроси като войната в Ирак, срещу тероризма и запазването на икономическия растеж, заяви говорителят на Белия дом Тони Сноу.

Самият Джордж Буш се обади на 66-годишната лидерка на демократите в камарата Нанси Пелоси. Тя ще е първата жена в историята на САЩ, която ще оглави долната камара на Конгреса. Този пост е третият в държавната йерархия на САЩ. „Американците бяха напълно ясни: трябва ни промяна на посоката в Ирак“, каза Пелоси пред симпатизанти. Тя ще предприеме инициативи за корекция на политиката на Буш. Победата на демократите здравата ще усложни живота на Буш и законодателната му програма, коментира АП. Демократите са на път да спечелят мнозинство и в Сената. Засега резултатът е по 49 места за двете партии. Решаващ ще е изходът в щатите Вирджиния и Монтана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *