Тричасови дебати и остри реплики в ЕП за Шенген

Те продължиха близо два часа, но заради това, че началото на дискусията закъсня с близо 3 ч., повечето депутати бяха изморени и напуснаха залата без да изразят мнение, съобщи bTV.
През юни на сесията си в Страсбург ЕП гласува с голямо мнозинство резолюция, подкрепяща приемането на двете страни в зоната, но през септември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи не успя да постигне необходимото пълно съгласие по въпроса заради отказа на Финландия и Холандия  да подкрепят София и Букурещ.
Снощи  в пленарната зала отново преобладаваха мненията, че отлагането на приемането на двете страни в зоната е проява на двойни стандарти и нарушение на правила, които ЕС сам е определил, предаде БТА. Прозвучаха и мнения, че е необходимо София и Букурещ да решат проблемите с организираната престъпност и корупцията, преди да бъдат приети в пространството без граничен контрол. Мнозинството от изказалите се коментираха, че правилата са били променени „в крачка“, както и че вратата на игралното поле се измества по време на мача.
Сред най-силните критични мнения срещу България и Румъния бе това на евродепутата от Италия Мара Бицото, която заяви, че в момента кандидатстващите за Шенген страни не са в състояние да осигурят ефективен граничен контрол. „На практика с приемането на България и Румъния в пространството, на европейската граница ще застане организираната престъпност“, заяви Бицото. Според нея София и Букурещ трябва да се борят ефективно с организираната престъпност и корупцията, и да спират незаконните имигранти, идващи от Турция.
Български депутати не й останаха длъжни и заявиха, че тогава и Италия не трябва да е в Шенген.
Холандският евродепутат Джудит Саргентини призова Холандия и Финландия да не се водят от вътрешнополитически съображения и да не вървят по пътя на конфронтацията. „Призовавам колегите си в моята страна да не жертват България и Румъния в името на собствените си цели“, добави тя.
Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че Европейската комисия подкрепя усилията на председателството за постигането на резултат. Едва ли има страна в ЕС без корупция, добави тя. „Изискванията към България и Румъния за приемане в Шенген са от 2005 г. и те не могат да бъдат променяни, време е да бъде взето решение“, заяви комисарят.
По-рано в  обща позиция премиерите на България и Румъния –  Борисов и Бок изразиха силните си очаквания, че Европейският съвет ще се върне към въпроса за присъединяването на двете държави към Шенген на предстоящата си среща през октомври (на 23-и) и ще се намери взаимно приемливо решение, което ще позволи взимането на положително становище  за разширяването на Шенген с двете държави без по-нататъшно отлагане.
Гласуването на втората резолюция на ЕП по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген е насрочено за днес, четвъртък, 12,30 ч. българско време.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *