Три автомобилни марки минават на Android

Все по-често автомобилните системи ще използват Android и Google приложения

Алианс от три водещи автомобилни компании обяви, че ще възприеме операционната система Android на Google в бъдещите си модели. Колите на Renault, Nissan и Mitsubishi ще интегрират приложенията и услугите на Google, вкл. Maps и гласово управление с Google Assistant, съобщи Ройтерс.Три автомобилни марки минават на Android.

Новината потвърждава тенденцията автомобилната индустрия да се опира все по-сериозно на технологичните гиганти. Много от производителите обаче се опасяват, че по този начин биха загубили контрола върху връзката си с клиентите, данните и потенциално значителните бъдещи приходи от „свързани услуги“.

Има и други авто-производители, заложили на софтуера на Google. Volvo, например, също реши да внедрява Android Auto в своите автомобили. Други, като BMW и Mercedes-Benz, инвестират мощно в собствени операционни системи, гласови асистенти и свързани услуги.

При всички положения мащабът на решението на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi може да предизвика по-задълбочено преосмисляне на скъпите стратегии за самостоятелно изграждане на софтуерните системи при автомобилите, информира technews.bg.

Досега производителите на коли предпочитаха софтуер като Linux, Microsoft или QNX за задвижване на инфо-развлекателните системи на автомобилите. Това означава платформи, които въпросните компании могат да контролират, но които предлагат по-малко възможности за добавяне на нови приложения или функционалности.

Новината може да предизвика неприятности за някои съществуващи доставчици на автомобилни технологии, като например експерта по карти и навигация TomTom.

Алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi обяви също, че новите инфоразвлекателни системи ще бъдат интегрирани с модулите за дистанционна автомобилна диагностика и възможности за „безконтактен“ ъпгрейд, предлагани чрез собствената облачна услуга на алианса.

Първите автомобили на алианса, оборудвани с Android, ще бъдат пуснати на пазара през 2021 г.. Финансовите условия на партньорството не бяха разкрити от триото автомобилни производители.

Системата на Google ще поддържат също производителите Koenigsegg и възроденият Borgward, който в новата си история показа само няколко модела, без да пусне нито един от тях на пазара.

Android Auto позволява на водачите и пътниците да ползват мобилни приложения и устройства под управление на Android чрез автомобилната мултимедийна система.

Все още на сайта на Android Auto няма подробна информация кои точно модели на Лада (Lada) ще получат поддръжка на системата. Според руски източници, това ще бъдат моделите Vesta и XRay.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *