Три нови огнища на шап в Бургаско

В края на миналата седмица са регистрирани нови три огнища на заразата в селата Голямо Буково, Момина Църква и Факия. По-рано днес е заседавал Кризисният щаб към земеделското министерство, за да се набележат следващи мерки за справяне с болестта.
Предишните две огнища в община Средец са в селата Кирово и Граничар, където всички животни са убити, за да се пресече заразата.
До момента в селата Голямо Буково и Момина Църква са унищожени над 170 животни, в това число и 11 свине, като умъртвяването продължава.
Предприети са всички необходими мерки от страна на българските ветеринарни власти за ограничаване и ликвидиране на вируса на шапа и спиране на разпространението му. Прилагат се и регламентираните мерки от ЕС.
Всички собственици на умъртвени животни в предишните огнища на заразата – селата Кости и Резово са обезщетени. От Българската агенция по безопасност на храните уверяват, че собствениците в селата Голямо Буково, Момина църква и Факия ще бъдат обезщетени в кратки срокове след приключване на умъртвяването и изготвяне на финансов анализ.
На предстоящи срещи с ЕК тази и следващата седмица, България ще поиска съдействие от страна на Европейската комисия и финансова подкрепа за покриване на някои от разходите свързани с ограничителните мерки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *