Три пъти по-малко руснаци са купили имоти това лято

Над три пъти е намалял броят на руски говорещите клиенти на пазара на ваканционни имоти в страната това лято в сравнение със същия период на 2014 г., когато вече се усещаха последиците от кризисните събития в Украйна. С около една-трета са паднали пък цените на имотите за тези две години.

 

Това показва анализ на Green Life Development & Resorts. Все пак руски говорещите заедно с българите продължават да формират основния дял от купувачите по Черноморието. „След събитията в Украйна през 2014 г. броят на руски говорещите купувачи рязко падна, но от началото на 2015 г. пазарът се задържа на относително стабилно ниво“, казва Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life. „Общият обем сделки не търпи съществена промяна, но такава се вижда в типа на купувачите и техните мотиви за покупка. От изцяло външен пазарът на имоти в сегмента „втори дом“ става все по-насочен навътре“, допълва Петров.

Строително-инвестиционната компания развива два основни проекта на морето – Aivazovsky Park в град Поморие с площ 18 000 кв.м и Green Life Beach Resort на „Каваците“. В планината дружеството управлява ваканционния комплекс Green Life Ski & Spa Resort в Банско, информира capital.bg.

Чуждите купувачи

По данни на регистъра БУЛСТАТ нараства влиянието на купувачи от Западна Европа и те заемат дял, равен на около четвърт от този на руски говорищите. Според Green Life обаче в по-голямата си част сделките със западноевропейски граждани всъщност са с българи с чуждо гражданство. „Това са хора, които са емигрирали преди много години, или представители на смесени бракове. Покупката на ваканционен имот в страната е стъпка, зад която стоят комбинация от носталгия и разумно вложение на спестяванията“, посочва Петров. По думите му пазарът в България не е атрактивен за гражданите на западните държави. Те предпочитат Испания, където, макар да са значително по-скъпи, качеството на ваканционните имоти е сходно.

Пазарът

Според данните на Green Life предлагането значително надхвърля търсенето, като през това лято на пазара са били около 30 000 ваканционни имота. Според тях към момента масово се довършват започнатите преди кризата проекти, но не би могло да се говори за старт на нови. „В този брой включваме и жилищата в Бургас, Варна, Приморско, Поморие, където инвеститорите търсят продажби тип „втори дом“, обобщава Петров. „Насочените към българи оферти растат, но инвеститорите трябва да имат предвид, че сделките с наши сънародници са за покупка на „вила на морето“, а не са класическа инвестиция с цел доходност. Българите днес заемат 30% от пазара“, казва Петров.

Цените

Спадът на цените на ваканционния пазар е с около една трета от украинската криза насам, посочват от Green Life. „През изминалите три месеца цените се запазват стабилни на тези нива, без допълнителен спад, но и без ръст. Апартамент с една спалня преди се продаваше за около 60 хил. евро, докато днес за същия имот стойността е около 50 хил. евро, като това е по-скоро горната граница“, казва Петров. По-голямата част от настоящите собственици купуват единствено за лично ползване. По-малко от 20% от тях са склонни и да отдадат имотите си под наем, когато не ги ползват. Затова и в голяма част от активния сезон апартаментите остават празни, вместо да се отдават под наем.

Прогноза

Очакванията на Green Life са тенденциите на този пазар да се запазят и през следващия сезон. „Вече знаем, че купувачите идват като туристи, преди да сключат сделка, но сме далеч от очакването всички групи туристи да се превърнат в купувачи. Румънците са най-добрият пример за хора, които не можем да превърнем в собственици“, казва Петров.

 

 

 

 

 

 

 

 

capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *