Трудни времена очакват металургичните фирми

Ще преодолеем кризата, защото сме инвестирали, смятат представители на бранша

Би могло да се нарече и ирония на съдбата. В деня, в който мениджърите на Кремиковци обявиха, че до 20 дни затварят комбината, бившият му собственик Валентин Захариев на бляскаво тържество в хотел Шератон представи индустриалната си империя Интертръст холдинг.
НамигванеВ навечерието на Деня на металурга – 5 ноември, в Шератон, се бяха събрали собственици и мениджъри на компании от тежката индустрия в България. От правителството обаче единствено министърът на отбраната Николай Цонев бе уважил празненството.Българската икономика преживява може би най-трудните си времена, но най-силно засегнатите ще са металургията, минно-добивната промишленост и машиностроенето, заяви Захариев. И трите сектора са в бизнес дейностите на 25-те компании, които влизат в Интертръст холдинг. Уверен съм обаче, че така, както българската металургия изнесе на гърба си целия преход, и днес тя ще преодолее тази криза, каза Захариев. Разбира се, не без предприемане на непопулярни мерки като пускане на работници в неплатен отпуск или освобождаване, за което вече се чува от фирми във всички краища на България. Сега, заяви Захариев, целта е оцеляването на дружествата и запазване на 80-90% от работните места, а когато преодолеем кризата, отново ще попълним съставите си. С което предизвика аплодисментите на гостите на тържеството.
ИзпитаниеНе само световната кризата бе причина за помрачаване празника на металурзите. Естествено темата Кремиковци не можеше да бъде подмината. С уговорката, че не иска да анализира причините, довели металургичния комбинат до това състояние, бившият му собственик все пак коментира, че исторически Кремиковци много отдавна е “започнал да пуска кръв”. Помните как голяма българска мултинационална компания бе застанала на входа и изхода на комбината, управляван от държавата. И как държавата близо 14 години строеше комплекса за непрекъснато разливане на стомана, каза Захариев. По негово време, т.е. от 1999 до 2005 г., все пак било направено доста – една доменна пещ беше изградена и този комплекс за непрекъснато разливане на стомана бе завършен, който по всичко личало, че трудно ще влезе в работа оттук нататък.
СпасениеТогава Захариев съобщи новината, че във вторник Интертръст холдинг официално е депозирал пред синдиците и Министерството на икономиката и енергетиката предложението си да оперира активите на Кремиковци. Нещо повече – той покани присъстващите шефове на металургични фирми “заедно да изведем Кремиковци от клиничната смърт, в която е изпаднал от няколко месеца”. Покани и синдикатите заедно да намерят най-бързия път за възстановяване, макар и частично, на производствата в комбината.На този етап нямаме декларирана писмена оферта от фирма, която да иска да работи като оператор или като ишлемодател, да не говорим, че няма какъвто и да е интерес от фирма, която иска да бъде инвеститор, каза в сряда зам.-министърът на икономиката Нина Радева. Министър Петър Димитров обаче, цитиран от агенция Фокус, заяви, че е получил писма, “в които има категорично искане”. Двама са инвеститорите, които в категоричен вид са заявили инвеститорски интерес, казва Димитров. Единият е Смарт груп, а другият е български инвеститор, който обаче министърът не пожелал да оповести.
ipo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *