Тръгва наддаването за “България ер”

7 хил. лв. ще броят кандидатите за конкурсната документация

Над 20 деца от програмата Junior Achievement преминаха кратък курс на борда на самолет на „България ер“, за да се запознаят с работата на пилотите и стюардесите

ФОТО БТАНаддаването за „България ер“ започна. Кандидатите за участие в двустепенния конкурс ще броят 7 хил. лв. – 2 хил. лв. за тръжните документи и още 5 хил. лв. за информационния меморандум, обявиха от Агенцията за приватизация. Книжата могат да се купят в срок до 25 дни след обнародването на решението за приватизация. Публикацията ще излезе най-рано в петък. Продават се 99,99% от капитала на авиокомпанията, или 30 159 броя акции.

Агенцията ще допусне два вида инвеститори – стратегически и финансови, както предвижда стратегията за раздържавяване. Първите трябва да докажат едновременно приходи от авиационни услуги над 150 млн. евро за всяка от последните 2 финансови години и да са превозили над 750 хил. пътници през същия период от време.

Финансовите инвеститори трябва да управляват активи над 250 млн. евро за последните 2 г. и да притежават дялови участия в други дружества на обща стойност над 150 млн. евро.

Кандидатите, които отговарят на условията, ще получат сертификат и ще имат право да подадат предварителни оферти. Интерес към приватизацията на националния превозвач беше заявен от няколко чуждестранни инвеститори. Те са изпратили писма за намерения в АП.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *