Тръмп въвежда мита на китайските стоки за нови 200 милиарда долара

Щатският президент Доналд Тръмп е наредил процедура за налагане на нови мита на китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, въпреки опитите на финансовия министър Стивън Мнухин за подновяване на преговорите с Китай, според запознати.Тръмп заплашва с мита на китайски стоки за нови 200 милиарда долара.

Резултат с изображение за тръмп и китай

Преди седмица, Тръмп, който вече наложи мита в размер на 25% на китайски внос на стойност 50 милиарда долара, заплаши преди седмица, ще наложи мита на нов внос на стойност 200 милиарда долара, както и на нови 267 милиарда долара, при желание.

Администрацията на Тръмп поиска от Китай да намали търговския си дефицит със САЩ, който е в размер на 375 милиарда долара и да прекрати с политиката си за придобиване на щатски технологии и интелектуална собственост, както и да ограничи индустриалните си субсидии.

От Белия Дом, направиха изявление, в което Тръмп ясно заяви, че продължава с мерките насочени срещу Китай, по отношение на търговските практики, които са притеснителни и неприемливи от САЩ.

Периодът на публични консултации за налагане на тарифи на китайски внос на стойност 200 милиарда долара, приключи през миналата седмица.

Официални представители на администрацията заяви, че работи по ревизирането на списъка с проблеми, повдигнати при публично обсъждане на ситуацията. При налагането на предходните мита, на администрацията на Тръмп и бяха необходими между една и две седмици, да направи ревизия в списъка със стоките, които ще са обект на мита и други две до три седмици да започне да събира тарифите.

Решението на Тръмп, става реалност въпреки че финансовия министър на САЩ приветства усилията за подновяване на преговорите между двете страни и намиране на решение на търговските диспути.

Китайският външен министър обяви, че приветства поканата, но по-късно самият Тръмп заяви, че има сериозни съмнения относно тези преговори, като в социалната мрежа Twitter обяви, че не е под натиск за сделка с Пекин – „скоро ще наложим милиарди мита и тарифи и ще правим продуктите у дома. Ако се срещним, срещнем?“, коментира Тръмп в популярната мрежа.

Зелената светлина за налагането на нови мита на Китай, първоначално изпратиха щатските индекси надолу, като доведоха до понижение в китайския юан и поскъпване на доларовия индекс.

В случай, че бъдат наложени мита на стоки на стойност 200 милиарда долара внос от Китай и нови 267 милиарда долара в близко бъдеще, общата стойност на китайския внос, върху който ще има мита, ще е на стойност 505 милиарда долара, информира infostock.bg.

Китайският внос за периода до юли, в САЩ, се е повишил с 9%, въпреки всички мита и заплахи. И това, едва ли се харесва на щатския президент.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *