Тръмп готви $12 милиарда помощ за земеделците

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп представи план, насочен намаляване на щетите за американските фермери от търговския спор, предава BBC. Помощта от $12 милиарда трябва да защити индустрията от по-високите мита, които другите страни налагат като отговор на налозите на Тръмп.Тръмп готви $12 милиарда помощ за земеделците.

Резултат с изображение за сащ земеделие

Планът предвижда субсидии за фермерите и изкупуване на непродадени култури, както и други мерки.Земеделският сектор, който получава около 20% от приходите си от износ, смята, че подходът на президента уврежда търсенето на стоките и ще причини дългосрочни щети върху отношенията с купувачите.

Цената на соята – една от най-важните за американските фермери култури – вече падна с над 15% от април насам, след като Китай – основен купувач – обяви плановете си да се противопостави на Тръмп.

„Фермерите имат нужда от стабилни пазари, за да планират напред“, заяви Брая Кюл, изпълнителен директор на групата „Фермери за свободна търговия“. „Затова призоваваме администрацията да предприеме незабавни мерки за спиране на търговската война и отваряне на пазарите“, информира money.bg.

Департаментът по земеделие в САЩ заяви, че очаква загубите от търговския спор да достигнат $11 милиарда. По-голямата част от 12-милиардния план, който няма нужда от одобрение от законодателната власт, ще бъде насочена като директни плащания за земеделците. САЩ планира да изкупува и други култури като ядки и плодове.

Някои републиканци, а дори и някои демократи, изразиха подкрепа за плана. Но асоциациите на производителите го разкритикуваха като „краткосрочно решение на изкуствено създаден проблем“.

 

 

financebg.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *