Тръмп плаши с яки мита компаниите-бегълци

Доналд Тръмп заплаши с големи налози американските компании, преместили дейността си в чужбина, но продаващи продуктите си в Северна и Южна Америка, предаде Асошиейтед прес. В няколко съобщения в „Туитър” Тръмп обеща данък от 35% върху продуктите, продавани в САЩ, но произведени от компании, които са уволнили американски работници и строят нови заводи в друга държава.

В предизборната си кампания Тръмп обеща да помогне на американските работници, но също и да намали данъците за компаниите, припомня АП. Тръмп вярва, че мащабното орязване на индивидуалните и корпоративните данъци заедно с премахването на тежките регулации ще доведe до икономически разцвет. Това е стандартна републиканска догма, освен че той също така подкрепя 35% данък върху вноса и по-строги монетарни политики, въпреки че повечето икономисти смятат, че това ще се отрази негативно на растежа. Милиардерът планира разходи за инфраструктура и подсилване на военните, макар че не казва как възнамерява да плаща за тях.

Доналд Тръмп заплаши и компаниите, които искат да преместят дейността си от САЩ, с „последствия“. Той наблегна на това по време на посещението си в завод на произвеждащата хладилно оборудване компания Carrier Corp в Индиана. Тази фирма планира да премести производството си в Мексико заради по-ниските разходи за заплати. Още не встъпил официално в длъжност, Тръмп даде да се разбере, че преговорите му с Carrier Corp ще бъдат модел за това как той ще работи с други американски компании, които смятат да преместят бизнеса си извън САЩ. „Ситуацията ще е следната: на първо място ние ще се отнасяме добре с тях и на второ – ще има последствия“, заплаши той. “Те ще бъдат бъдат обложени с жестоки мита на границата, в случай че решат да се преместят“, добави той. Неговите съветници вече говорят за мита от порядъка на 30-35 на сто при продажбата на тази стоки на амераканския пазар. На Carrier Corp бяха предложени данъчни облекчения в размер на 7 млн. долара за период от 10 години в замяна на това компанията да продължи дейността си на американска територия.

Стана ясно и това, че в областта на икономиката Доналд Тръмп ще ангажира лидерите на най-големите компании в страната за съветници, съобщава Bloomberg. Те ще участват във Форум за стратегии и политика, който ще дава съвети за развитието на икономиката на екипа на нвоизбрания президент.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *