Мексико да плати стената, настоя отново Тръмп

Мексико да финансира строежа на стена по общата им граница и затова отново настояха президентът на САЩ Доналд Тръмп и министърът на правосъдието Джеф Сешънс, предаде ДПА.Тръмп напомни вчера в Туитър обещанието си от предизборната кампания, че ще построи стена по границата с Мексико, която ще струва десетки милиарди долари. „В крайна сметка, но на по-късна дата, за да можем да започнем рано, Мексико ще плати под някаква форма за така необходимата стена по границата“, написа Тръмп.
Сешънс каза пред Ей Би Си нюз: „Ще ни платят за стената по един или друг начин“. Оградата между Мексико и САЩ не е пипана от години. Всеки ден десетки мексиканци се опитват да я преминат, в търсене на по-добър живот. Част от тях обаче не стигат живи до САЩ. На оградата /на снимката/ между САЩ и Мексико в град Тихуана са сложени кръстове  в памет на загиналите мексиканци при опит да влязат на американска територия в търсене на по-добър живот. Например дори град Ногалес е разделен на две – едната част е северният мексикански щат Сонора, а другата част в американския щат Аризона.
Тръмп и Сешънс заявиха това преди предстоящата битка в Конгреса за бюджета и заплахата от блокиране на дейността на правителството заради разногласия по проекта за стената, отбелязва ДПА. Тръмп обвини демократите, че пречат на финансирането на проекта, поради което строежът не може да започне. „Демократите не искат стената по границата да се финансира с пари от бюджета, въпреки че тя ще спре наркотиците и много лошите гангстери от бандата МС 13“, написа Тръмп в Туитър.
Водачката на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви пред Ен Би Си, че демократите не подкрепят проекта за стената. „Според мен стената е неморална, скъпа и неразумна“, каза Пелоси.
Въпреки че републиканците имат мнозинство и в двете камари на Конгреса, Тръмп има нужда от 60 гласа в 100-членния Сенат, за да прокара закона за финансиране на стената, което означава, че ще му трябват и гласове на сенатори демократи, добавя ДПА.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *