Тръмп представи бюджет „Америка на 1-во място“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи днес проектобюджет на стойност 1,1 млрд. долара, предвиждащ увеличаване с 54 млрд. долара на разходите за отбрана. За сметка на това е налице и съответно съкращаване на разходи в Държавния департамент, министерството на жилищното строителство и градоустройството, Агенцията за защита на околната среда и спиране на редица федерални програми, информира Си Ен Ен. „Това ще бъде бюджет, който поставя Америка на първо място и определя като „приоритет номер едно“ сигурността на гражданите ни, защото без сигурност, не може да има просперитет“, заяви Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес.
Средствата за министерството на отбраната се  увеличават с 10 процента спрямо разходите за 2017 г. до 639 млрд. долара. Базисният бюджет е определен на 574 млрд. долара плюс 65 млрд. долара за текущи военни операции в чужбина. Планът му предвижда 9% увеличение, спрямо сега отпусканите средства. Ако предложението получи „зелена светлина“ това ще увеличи разходите за отбрана като във военните години на САЩ, а повишаването на парите за отбрана е най-голямото от времето на президента Роналд Рейгън през 80-те години на миналия век. .
Министерството на вътрешната сигурност ще получи с 6,8 процента повече средства – 44,1 млрд. долара, включително незабавно 1,5 млрд. долара за строителство на стена по границата с Мексико през текущата година, допълва ДПА. Идната година за тази цел ще бъдат отделени 2,6 млрд. долара.
Средствата за защита на околната среда са орязани с 31 процента, на дипломатическото ведомство – с 28 процента, а на министерството на жилищното строителство и градоустройството – с 13,2 процента. Над 3000 служители на Агенцията за защита на околната среда ще загубят работата си, а редица програми за борба с климатичните промени ще бъдат ликвидирани.
Финансирането на Корпорацията за обществено радио- и телевизионно излъчване (Corporation for Public Broadcasting), която подпомага финансирането на държавните радио и телевизия, е сведено до нула, както и парите на Института за музейни и библиотечни услуги, на Националната фондация за изкуства, за правна помощ за бедните, за помощ за отопление за хората с ниски доходи и други.  Предложението предвижда и намаляване с 650 милиона на средствата за международни организации като Световната банка.
Следващата фискална година в САЩ започва на 1 октомври и ще продължи до 30 септември 2018 г.
Бюджетните планове на президента излагат приоритетите на администрацията, но последната дума за разпределението на разходите ще има американският конгрес, който е контролиран от Републиканската партия.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *