Туристическите пакети поскъпват с 14%

Според нея браншът е изчерпал всичките си резерви и натрупването на оскъпяващи фактори неизбежно ще доведе до ръст в цените тази година. От асоциацията определиха като най-голям проблем повишаването на ДДС. От 1 април влиза в сила изравняването на ставките за организираните и неорганизираните туристически посещения, като всички те ще се облагат с 9%. Това удря бизнеса на туроператорите, тъй като предлаганите от тях пакети години наред се облагаха с преференциален ДДС от 7%.
Донка Соколова определи повишаването на ставката с 2% като безмислено и заяви, че то няма да доведе до повече приходи в бюджета. Тя припомни,че директивата за Данък добавена стойност от 2006 г., на която се позоваха управляващите при вдигането на данъка, изисква само изравняване на ставката за организираните и неорганизираните туристически посещения.
Като пряк виновник за ръста на ДДС в туризма Донка Соколова посочи финансовия министър Симеон Дянков, който в крайна сметка е надделял при решението за данъка. По този повод тя допълни, че е разочарована от сегашното управление заради липсата на диалогичност с туристическия бранш. Новата ставка на ДДС ползва немалка част от хотелиерите и собствениците на апартаментни комплекси, които разчитат и на т.нар. продажби на рецепция. Сега те се облагат със стандартните 20% ДДС, но от април данъкът и за тях става 9%. Донка Соколова попита колко от хотелиерите ще свалят цените си със „спечелените“ от данъка 11%. На това от залата репликираха, че това трудно ще стане заради въвеждането на новия туристически данък.
От БАТА са внесли и предложения за законови промени, които да пресекат безразборните он-лайн продажби на туристически услуги. Донка Соколова припомни, че по закон нито един сайт няма право да продава на краен клиент без да е регистриран като туроператор. Това обаче масово се случва. За да пресекат тази практика от организацията са подготвили списък с работещи против правилата сайтове, който ще бъде предаден на Комисията за защита на потребителите.
Тазгодишното издание на изложението „Ваканция и СПА експо 2011“ бе открито от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. За кратко той се превърна и в една от атракциите на изложението, като се снима на болид, изложен на щанда на Република Турция. Съпътстващата програма на изложението включва редица дискусии по проблемите на бранша, както и атракции като изпълнения на мажоретни състави (виж снимките) и представяне на различни ритуали. Ансамбъл от разградското село Гецово например представи във фоайето на НДК ритуал за автентично подквасване на прочутото за региона кисело мляко.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *