Туроператорите скочиха срещу промени в закона за туризма

Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) се обяви остро срещу възможността общински предприятия да извършват туроператорска дейност. Точно това предвиждат част от изменения в закона за туризма, внесени от правителството в парламента. „Мотивите за тях са некомпетентни и неглижират туроператорската дейност“, заявизам.председателката на БАТА Донка Соколова.

В България в момента действат 3000 туристически фирми (за сравнение – в многомилионна Турция са 5000), а с измененията в закона всеки ще може да се регистрира като туроператор, недоволстват в бранша. В националния туристически регистър, който може да се види в сайта на министерството на икономиката, фигурират поне 60 фирми, на които им е изтекла застраховката „професионална отговорност“. Те трябва веднага да бъдат заличени от регистъра в интерес на потребителите на туристически услуги, смятат от БАТА.

Според Мария Иванова, шеф на дирекция „Туристическа политика“ в МИЕ, ведомството обновява непрекъснато регистъра и фирмите, които нямат сключена застраховка се заличават със заповед на министъра на икономиката. За това обаче е необходимо технологично време, каза Иванова. Тя допълни, че целта на промените в закона за туризма е облекчаване на бизнеса в този бранш. „Никой обаче не се съобразява с нашите предложения и мнения“ – контрира Соколова. БАТА подготвя декларация с възраженията си по промените, която ще бъде внесена в парламента преди приемането на проектозакона, допълни Светлана Атанасова, председател на БАТА.

Проблемите на отрасъла бяха една от темите, обсъждани в рамките на международната борса “Ваканция и СПА експо 2014”, открита вчера в София от вицепремиера Даниела Бобева и зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев. Във форума участват над 250 фирми и организации от 22 държави. До 30% стигат отстъпките, които туроператори и хотелиери дават на посетителите при резервация на почивка или екскурзия по време на изложението, което продължава до 15 февруари.

Новите участници в борсата са 48, между които Алтайският регион – Западен Сибир в Русия и Националният туристически офис от Китай с представителство в Цюрих. Г-н Или Ма, директор на китайското представителство не спести комплиментите си за организацията на борсата в София, която според него е на европейско ниво. „Непременно ще участваме и през следващите години на това изложение“, допълни той. По негова информация, в България годишно идват не повече от 10 000 китайски туристи, което е изключително малко. Те се интересуват от култура и история, голямо впечатление им прави и прекрасната природа. Затова когато разберат, че България е древна държава проявяват интерес към пътуванията във вашата страна. Всяка година се увеличават и желаещите да посетят България по време на фестивала на розата в Казанлък, допълни г-н Ма.

На кръгла маса, организирана от МИЕ и Българския съюз по балнеология и СПА вчера бяха представени възможностите на страната ни като целогодишна дестинация за рехабилитационен, СПА и медицински туризъм. На тази база може да се създаде и комплексен туристически продукт, съчетаващ зимен и морски туризъм, културно-познавателни обиколки, гурме и винени маршрути, допълниха експертите.
Обсъдена бе и подготовката на проектонаредбата за сертифицирането на специализираните центрове за такива услуги – балнеолечебен/медикъл, СПА, уелнес, таласотерапевтичен, както и за изискванията към персонала и управителите им, която трябва да задейства към Закона за туризма. Представен бе и новият рекламен филм SPA & Wellness, подготвен по поръчка на МИЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *