Турската „Аджибадем“ се изтегля от България

Малко повече от 2 години след стъпването си в България „Аджибадем“ се изтегля от страната, научи „24 часа“ от няколко независими източника.Турската „Аджибадем“ се изтегля от България.

Групата била готова да приема оферти за болниците, които притежава у нас. Това са бившата „Токуда“ в София и заведенията с марката „Сити Клиник“, болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, още един във Варна и няколко медицински дружества.

Резултат с изображение за аджибадем

Според източниците ни решението за продажбата на бизнеса в България било свързано с набавянето на свежо финансиране на компанията майка.

„Аджибадем“ е част от инвестиционния фонд IHH. В последно време обаче той се борел с финансови затруднения. В средата на септември акциите на фонда са паднали до най-ниското си ниво от последните 43 месеца заради срива на турската лира, сочи доклад на Affin Hwang Capital.

За да се справи със затрудненията, IHH планирал да преобразува дълга си, да ограничи разходи и да продаде активи. Сделката за бизнеса в България била поверена на „Райфайзен инвестмънт“. До редакционното приключване на броя от финансовото дружество нямаше коментар.

Не мога да коментирам, но не мога и да потвърдя тази информация, каза изпълнителният директор на „Аджибадем Сити Клиник“ Иван Ангелов. Той е съдружник в смесеното дружество с „Аджибадем“ в България, което притежава медицинския бизнес у нас.

Засега дружеството не може да се похвали с големи успехи, показват финансовите отчети на компанията. За 2016 и 2017 г. общата натрупана загуба на „Аджибадем Сити Клиник“ е над 24 млн. лв.

Основна част – близо 16 млн., са натрупани през първата година от дейността на дружеството. През миналата година загубата е свита наполовина – малко над 8 млн, информира в.24часа.

В същото време има почти двойно нарастване на приходите. През 2016 г. те са били 53 млн. лв., а през миналата година са стигнали над 123 млн.

Преди малко повече от 2 години – на 21 април 2016 г., „Аджибадем“ и дъщерното й дружество в Македония – болницата „Аджибадем Систина“, обявиха официално, че са подписали споразумение за придобиването на болница „Токуда“ и нейното дъщерно дружество „Токуда груп“, и за сливане с лечебните заведения в групата „Сити клиник“.

По информация от участниците в сделката „Токуда“ е изкупена изцяло. В момента на придобиване от „Аджибадем“ известната като Японската болница има 52 000 кв. м площ с 550 легла за лечение в почти всички специалности.

На същото място в София са разположени и медицински център, база за клинични проучвания, аптека и хоспис. Лечебното заведение отвори врати през 2006 г. като първата голяма частна болница и беше 100% собственост на японския инвеститор. Днес разполага с 37 клиники и отделения, 3 медико-диагностични лаборатории, 22 операционни зали, спешно отделение.

Обслужват средно за година 274 000 пациенти, извършват се към 13 000 операции, раждат се над 1000 деца. На територията й работи и най-големият диагностично-консултативен център.

Сделката на „Аджибадем“ със „Сити Клиник“ беше комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите, останалите вливат дяловете си в новото дружество.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *