Турската лира поевтиня до 8-месечно дъно спрямо долара

Турската лира се обезцени с над 6.2400 лири за един щатски долар за пръв път от 24-ти септември 2018 година, на фона на инвеститорските притеснения относно насроченото за 23-и юни повторно провеждане на кметските избори в Истанбул, пише CNBC.

Резултат с изображение за турска лира долар

В същото време еврото поскъпна с 0.75% до ниво от 6.9800 турски лири за евро, като дори за кратко надвиши важната психологическа бариера от 7.0000 турски лири за евро за пръв път от началото на октомври 2018 година.

Основна причина за рязката обезценка на турската лира през последните дни на търговия беше решението на Висшият избирателен съвет на страната да анулира резултатите от местния вот в Истанбул и да насрочи нови избори за 23-ти юни, уважавайки по този начин жалбата на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган.

Инвеститорите се страхуват, че това решение ще удължи с още близо два месеца несигурността относно плановете на турското правителство да ребалансира и да стабилизира икономиката на страната, информира infostock.bg.

Поредното поевтиняване на местната валута принуди Турската централна банка да обяви, че временно преустановява провежданите от нея едноседмични репо аукциони за предоставяне на ликвидност на търговските банки.

Притесненията около повторното провеждане на кметските избори в Истанбул и глобалното напрежение във връзка с търговките преговори между САЩ Китай провокират и нови продажби на турски държавни облигации, деноминирани в долари, както и увеличаване на разходите за застраховане на инвеститорските експозиции в турски държавен дълг.

Обезценката на турската лира спрямо долара през миналата година доведе до ръст на инфлацията през октомври до 15-годишен връх от над 25 на сто. Последваха няколко месеца на известна стабилизация и дори предпазливо поскъпване на турската лира в началото на настоящата година, преди обаче лирата отново да се окаже под натиск от продажби с оглед на инвеститорските притеснения около обжалването на изборните резултати в мегаполиса Истанбул от страна на управляващата партия на президента Реджеп Ердоган.

По-рано през този месец Турската централна банка остави непроменена прогнозата си за инфлация от 14.6% до края на 2019 година, след като седмица по-рано банката остави непроменена и основната си лихва – на ниво от 24%.

Πpeз миналата година турската лира достигна най-ниското си равнище, след като изгуби близо половината от стойността си спрямо долара и приключи годината, като поевтиня с близо 30 процента.

Кризата, която разтърси световните финансови пазари, беше предизвикана от обтягането на американско-турските отношения, безпокойствата за независимостта на централната банка и нарастването на задлъжнялостта.

Oбщият дълг нa cтpaнaтa възлизa нa 121% oт БBΠ, ĸaтo дeлът нa лoшитe ĸpeдити мoжe дa нapacнe дo 7% пpeз тaзи гoдинa oт 4% към мoмeнтa, cпopeд пpoгнoзa нa Моrgаn Ѕtаnlеу. Ha тoзи фoн нaй-гoлeмитe тypcĸи ĸoмпaнии ca пpecтpyĸтypиpaли близo 24 милиapдa дoлapa дългoвe.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *