Турските акции поскъпнаха до исторически връх

Турските акции поскъпнаха до исторически връх в понеделник, подкрепени от подновения апетит към рискови активи, съобщава Bloomberg.

Индексът Borsa Instanbul 100 се повишава с 1,1% до 93 413 пункта към 16:00 часа българско време, след като рисковите активи станаха по-привлекателни след победата на Еманюел Макрон на първия тур на президентските избори във Франция. Това помага на турските акции да запазят мястото си сред петте най-добре представящи се фондови пазари в света тази година.

 

„Увеличеният апетит за риск дава назаем подкрепата, от която пазарът се нуждае, докато се е устремил към върха“, казва Гюлшен Аяз, директор на звеното за институционални продажби и търговия в Deniz Invest. “Освен това референдумът вече не е на дневен ред, а той беше източник на голяма вътрешна несигурност. Добавете атрактивните цени и силния сезон на отчетите. Всичко това помага на турските акции”, допълва Аяз.

Bloomberg припомня, че на 16 април в Турция се проведе референдум за промени в конституцията. На гласуването мнозинството подкрепи промените, които дават на президента Реджеп Тайип Ердоган повече правомощия, информира investor.bg. Макар че има сериозни опасения, че управлението на Ердоган ще стане още по-авторитарно, резултатът от референдума премахна източник на политическа несигурност за инвеститорите и на практика ги увери в запазването на статуквото.

Турската лира поскъпва с 1,28% до 3,5925 лири за долар към 16:00 часа българско време.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *