Турските компании се продават скъпо

Всички вярват в перспективите за растеж на страната и очакванията както на продавачи, така и на купувачи са високи, посочват от HSBC. Всяка сделка става еталон за следващите.
Турция привлича все повече инвеститори на фона на кризата в еврозоната. Чуждестранните компании искат да се възползват от очаквания икономически растеж на страната с 4% през тази година, който ще изстреля брутния вътрешен продукт над 800 млрд. долара.
Търговската банка на Катар обяви по-рано тази седмица, че ще купи 70.8% от акциите на Alternatifbank на цена два пъти по-висока от балансовата им стойност. Това е поредното придобиване в сектора, след като руската OAO Sberbank купи от белгийската Dexia турската банка Denizbank за 3.8 млрд. долара през миналата година.
Налице е апетит за сделки в областта на здравеопазването, инфраструктура, застрахователните и пенсионните компании в Турция. Но цената на инвестициите постоянно се покачва. Пазарната капитализация на публично търгуваните турски компании вече е 10 пъти по-голяма от сумата на печалбите им преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация. Това повече от два пъти над съотношенията P/E в Русия и Полша, по данни на Bloomberg.
Покачването на цените дори накара американския инвестиционен фонд Advent да затвори офиса си в Истанбул, тъй като изразходването на ресурсите на фирмата в Турция при сегашните условия изглежда неразумно.
Но това е по-скоро изключение. Инвеститорите са привлечени от Турция, след като нейната икономика се ускори с 8.2% през 2011 г., регистрирайки най-бързия растеж в ОИСР, след Китай.
Според Ernst & Young стойността на сливанията и придобиванията в Турция ще нарасне до 25 млрд. долара през тази година от 23.2 млрд. долара през 2012 г.
Само през този месец турското правителство одобри продажбата на електрическата централа Seyitomer за 2.25 млрд. долара и на газопреносната мрежа на Анкара за 1.16 млрд. долара.
Очаква се най-голямата банка по активи в Близкия изток – Qatar National Bank SAQ, да закупи дял в една от 10-те водещи турски кредитни институции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *