Турция въвежда ответни мита върху американски стоки за $1,8 млрд.

Турция налага вносни мита върху над двайсет американски продукта – от автомобили до слънцезащитни кремове – в отговор на американските мита върху стоманата и алуминия, предаде Асошиейтед прес.Според документи, внесени в Световната търговска организация (СТО), Турция ще наложи мита на обща стойност 267 милиона долара върху американски стоки, внасяни в Турция, възлизащи на 1,8 милиарда долара. Митата, които влизат в сила от днес, са ответна мярка срещу решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи мита върху вносната стомана и алуминий, съответно 25 и 10 процента. САЩ заявиха, че вносът на металите представлява заплаха за националната сигурност. Мярката разгневи традиционни съюзници на САЩ като ЕС, Канада и Турция.
Американските мита върху внасяните от Турция стомана и алуминий на обща стойност 1,1 милиарда долара възлизат на 267 милиона долара.
Турският министър на икономиката  Нихат Зейбекчи обяви, че Турция започва да прилага от днес ответни мита  заради „неразумните“ и „неприемливи“  допълнителни мита върху стоманата, въведени от Вашингтон.
Нововъведените турски мита засягат американските въглища, хартия, бадеми и орехи, тютюневи изделия, необработен ориз, уиски, автомобили, козметика, машинно оборудване и петролни продукти.
Турция продължава да се стреми към активни, стабилни и реципрочни търговски отношения със САЩ, заяви още Зейбекчи.  Обемът на търговията между Турция и САЩ за миналата година възлиза на 20,6 милиарда долара, според официалните данни.

Вече втори месец президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговия кабинет посочват, че митата са наложени в името на американската национална сигурност.  Разбира се, това обяснение не е достатъчно за никого. „Това е протекционизъм, просто и ясно”, бе тогава първата реакция на Жан-Клод Юнкер, който изрази и по този начин мнението на всички страни от ЕС – засегнати и не!

Решението на САЩ да удари с мита Европа и съседните си страни идва на фона на напрежение с Китай, след като Белия дом обяви, че ще наложи допълнителни тарифи и върху широк асортимент китайски стоки. Това се случи след като двете страни уж бяха постигнали споразумение по този въпрос. ЕС посочва, че реципрочните мерки ще влязат в сила най-рано от 20-ти юни тази година, като ще представляват нови мита в размер на 25% върху щатски стоки като мотоциклети, текстил, цигари и редица хранителни продукти. „Днес е лош ден за световната търговия”, каза тогава европейския комисар по търговия Сесилия Малмстрьом. „Направихме всичко възможно, за да избегнем подобен изход”, добавя тя.

САЩ са най-големият вносител на стомана в света. Вносът на стомана в страната само през миналата година достига 29 млрд. долара. Мексико и Канада са най-големите доставчици на този метал за американската промишленост. Мексиканското правителство коментира, че щатските действия не са справедливи и страната може да отговори със собствени мерки срещу щатски стоки, включително срещу хранителни продукти и други метали.

 

Милен АТАНАСОВ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *