Турция върна топката на САЩ с митото върху автомобили, алкохол и цигари

Митото върху някои внасяни от САЩ стоки бяха рязко повишени от Турция , в това число на пътнически автомобили, алкохол и тютюн, съобщи днес турският държавен вестник, цитиран от Ройтерс.С указ, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, се повишава със 120 процента митото върху автомобилите, със 140 на сто – върху алкохолните напитки, а с 60 на сто – върху тютюна на листа. Увеличават се също митата и върху козметиката, ориза и въглищата.
Турция повишава митата като реципрочна мярка в отговор на преднамерените атаки на американското правителство срещу нашата икономика, заяви днес в Туитър турският вицепрезидент Фуат Октай.
В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е разпоредил увеличаване на митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция на фона на нарастващо напрежение между двата съюзника от НАТО заради задържания от Анкара  американски пастор и във връзка с други дипломатически въпроси.

Още онзи ден Реджеп Ердоган заяви, че Турция ще бойкотира електронните продукти, произведени в САЩ, на фона на дипломатическия спор между двете страни, предадоха световните агенции.
САЩ наложиха санкции на двама турски министри и обявиха, че увеличават митото върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън.
Турският президент подчерта, че Турция взима необходимите мерки, що се отнася до икономиката, на фона на поевтиняването на турската лира, информира Ройтерс. Америка напада икономически не само нас, но и Китай, Русия, Иран и Европа. Напада даже и Канада. Но срещу нас е предприета операция. Ще бойкотираме американската електроника. Те имат „Айфон“, но нали съществува и „Самсунг“, посочи Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ.

Той заяви тогава, че една силна страна трябва да е подготвена за всяка вероятност в името на това да осигури траен мир, предаде ДПА. „Тайната на успеха на държавите се крие в готовността им за война, по всяко време, ако те желаят мир. Ние сме готови, с всичко, с което разполагаме“, заяви Ердоган на конференция на посланиците в Анкара.
Думите му представляват собствен прочит на цитат на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, известен с фразата „мир в страната, мир в света“, отбелязва ДПА.
„Тираните на световната система не могат грубо да посягат на нашите постижения, за които сме платили с кръв“, каза още той по адрес на Съединените щати.
В същото изказване Ердоган заяви, че страната му се намира под икономическа „обсада“, която няма нищо общо с икономическите показатели, предаде Асошиейтед прес. Той настоя, че турската икономика остава силна, а националната валута скоро ще се върне към „разумни нива“. Ердоган даде да се разбере обаче, че очаква атаките срещу турската икономика да продължат, съобщи Ройтерс.
Турската национална валута отбеляза нов рекорден спад до ниво от седем турски лири за долар, посочва агенцията.
Ердоган каза също, че действията на САЩ напоследък са удар в гърба срещу Анкара и че разпространяването на фалшиви новини за икономиката представлява държавна измяна. По думите на президента е налице „икономически терор“, който се води през социалните медии, но „изменниците“ ще бъдат наказани.
Турското министерство на вътрешните работи съобщи, че предприема необходимите законови мерки по отношение на публикации в социалните мрежи, отнасящи се до курса на турската лира спрямо долара, които оказват негативно влияние върху икономическата сигурност на Турция.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *